Kohus mõistis Tarankovi tapja ligi kümneks aastaks vangi (6)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarankovi tapmises süüdistatav Juri Vorobei kohtus.
Tarankovi tapmises süüdistatav Juri Vorobei kohtus. Foto: Liis Treimann

Pärnu maakohus mõistis täna allilmaliidri Nikolai Tarankovi tapmises süüdistatava Juri Vorobei üheksaks aastaks ja kuueks kuuks vangi.

Kohus tegi täna Haapsalus otsuse, millega mõistis Vorobei (36) süüdi Nikolai Tarankovi ettekavatsetud tapmises ning tulirelva ja tulirelva öösihiku ebaseaduslikus käitlemises, teatas Pärnu maakohtu pressiesindaja.

Nende kuritegude eest mõisteti Vorobeile liitkaristuseks üheksa aasta ja kuue kuu pikkune vangistus, mille kandmise algust loetakse tema kahtlustatavana kinnipidamisest, 22. septembrist 2016. Lisaks tuleb tal tasuda menetluskulud 6904 eurot.

Karistust määrates arvestas kohus ka mitmete kergendavate asjaoludega – kuriteo toimepanemine ähvarduse mõjul ning Vorobei poolt süü tunnistamine ja kahetsus.

Riigiprokurör Vahur Verte taotles Vorobeile isegi kergemat, seitsme aasta ja üheksa kuu pikkust vangistust. 

Vorobei tunnistas kohtus täielikult enda süüd. Ta väitis, et temani jõudis Tarankovi ähvardus, millest ta sai aru, et Tarankov võib organiseerida tema tapmise, mistõttu otsustas ta Tarankovi ise tappa. Kohtus leidis tõendamist, et Vorobei soetas kuriteo toimepanemiseks illegaalse relva ja käis enne kuriteo toimepanemist sündmuspaika uurimas. Selleks, et olla kindel, et Tarankov on surnud, tulistas Vorobei talle viimase lasu pähe.

«See näitab sihikindlat kaalutletud eesmärgipärast käitumist kuriteo toimepanemisel. Inimeste vahelise konflikti lahenduseks ei tohi olla teise inimese surm, selline tegu kõigutab ilmselgelt ühiskonna üldist turvatunnet,» märkis kohus oma otsuses.

Vorobei omas küll relvaluba, kuid relvale ja laskemoonale, millega ta Tarankovi tappis, tal luba ei olnud. Öösihiku sai ta enda sõnul sõbralt kingiks ja see oli mõeldud jahirelvale. Kuigi iga tulirelva ja öösihiku omamiseks ja hoidmiseks on vaja relvaluba, ei taotlenud Vorobei seda öösihiku käitlemiseks, vaid hoidis seda ilma loata oma elukohas, rikkudes sellega relvaseaduse nõudeid.

Riigiprokuratuuri süüdistuse järgi tulistas Vorobei Tarankovi (63) surnuks mullu septembris Läänemaal Saunja külas tekkinud tülis. Peavigastusega surnukeha leiti metsa alla kõrvalisse kohta pargitud autost.

Eesti allilmaliidri Nikolai Tarankovi tapmispaik. Foto: Jaanus Lensment/Postimees
Eesti allilmaliidri Nikolai Tarankovi tapmispaik. Foto: Jaanus Lensment/Postimees Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Süüdistuse kohaselt läks Vorobei 13. septembri varahommikul Saunja külla, et lahendada konflikt, mis tekkis Tarankoviga 2016. aasta esimeses pooles. Tarankov olevat andnud Vorobeile märku, et konflikti tõttu ei lase ta tal enam elada. Seetõttu otsustas Vorobei minna konflikti Saunja külla lahendama, valmistudes selleks, et see võib päädida vägivallaga.

Tüli lahendada ei suudetud ja Vorobei tulistas Tarankovi seitsmel korral ülakehasse ja pähe. Esialgu lahkus ta sündmuskohalt, kuid märkas, et tema müts oli sinna jäänud. Vorobei sõitis tagasi ja leidis mütsi üles. Samas otsustas ta Tarankovi surnukeha tõsta viimasele kuuluvasse Toyota Land Cruiserisse ja sõitis sellega veidi eemale varju.

Kuna sel hetkel tulid lähedusse teised kalamehed, siis ootas ta mõnda aega varjus ning põgenes seejärel Tallinna. Tee peal peitis ta ära püstoli, mille kaevas Läänemaal maa sisse. Tallinnas viskas ta seljast verepritsmetega määrdunud riided.

Korrakaitsjad pidasid Vorobei kahtlustatuna tapmises kinni 22. septembril Tallinnas ning prokuratuuri taotlusel ja kohtu loal ta vahistati.

Riigiprokuratuur süüdistas Vorobeid tapmises ning tulirelva ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises. Selliste süütegude eest võib kohus karistada kuni 15-aastase vangistusega.

Loe lisaks:

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles