Galerii: Eesti õhuruumi hakkavad esmakordselt valvama hävitajad F-18

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ämari lennubaasis võttis täna Eesti õhuruumi  valve sakslastelt üle Hispaania õhuväe lennusalk, kes kasutab hävitajaid F-18 Hornet.

Ämaris baseeruv Hispaania lennusalk kuulub Zaragoza lennubaasis paiknevasse Hispaania õhuväe 15. üksuse koosseisu. Hävitajad F-18 Hornet on Ämari lennubaasis valves ööpäevaringselt ning sooritavad vajadusel tuvastuslende ja teevad regulaarselt treeninglende.

F-18 tüüpi hävituslennukid pole varem Ämaris Balti õhuturbemissiooni raames viibinud - seni on Eestis paiknenud õhuturberotatsioonid kasutanud hävituslennukeid F-16 ja Eurofighter.

F/A-18 Hornet oli algselt USA mereväe ja merejalaväe jaoks loodud mitmefunktsiooniline lahingulennuk, mis on võimeline paiknema lennukikandjal. Lisaks USA mereväele ja merejalaväele on ta tänapäeval paljude riikide, nagu näiteks Soome, Hispaania, Šveitsi, Kanada, Austraalia  relvastuses. F-18 võib täita hävitaja, ründelennuki, vaatlus- ning luurelennuki ülesandeid.

Põhja-Atlandi Nõukogu otsuse kohaselt valvavad NATO liikmesriikide õhujõud Eesti, Läti ja Leedu õhuruumi rotatsiooni korras alates 29. märtsist 2004. aastal, kui Balti riigid said NATO liikmeks. 2012. aasta Chicago tippkohtumise raames pikendas Põhja-Atlandi Nõukogu Balti riikide õhuturbe missiooni määramata ajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles