Õpetajate esindaja Saluveerist: riik hoiab autoritaarseid juhte ametis (2)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reemo Voltri.
Reemo Voltri. Foto: Sille Annuk

Eesti Haridustöötajate Liidu juhatuse esimees Reemo Voltri ütleb, et Georg Otsa muusikakooli direktori Aarne Saluveeri töökorralduse muudatused olid väga ebamõistlikud, autoritaarse juhtimisstiiliga on tema hinnangul aga probleeme just riigi valitsusalasse kuuluvates õppeasutustes.

Eilsest uudisest, et haridus- ja teadusministeerium jätab Saluveeri ametisse ja soovitab tal hakata erimeelsusi õpetajatega lahendama psühholoogi abil, jäi Voltri hinnangul mulje, justkui peamine probleem oli Otsa koolis kommunikatsioonis, ent töökorralduse muudatused olid vajalikud ja õigustatud.

Haridustöötajate liit sellega ei nõustu. «Kui vaadata nende muudatuste sisu, mida Saluveer on teha tahtnud ja tegelikult ka juba rakendanud hoolimata sellest, et inimesed pole sellele alla kirjutanud, siis see ei ole mõistlik ega õige ja on päris drastiliselt ebamõistlik, rääkimata tööõhkkonnast,» ütles Voltri.

Ta meenutas, et kui neli aastat tagasi kaotati ära kontakttundidele kehtestatud määr kuni 24 tundi nädalas, et õpetajad saaksid seda ise mõistlikul määral rakendada, siis Aarne Saluveeri soov oli tõsta kontakttundide arvu 30ni nädalas. Samas sõlmis toonane haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski kolm aastat tagasi haridustöötajatega hea tahte lepingu, mille järgi ei ole mõistlik õpetajale üle 24 õppetunni nädalas määrata.

«Sellegipoolest oli Saluveeril selline soov ja seda suruti väga jõuliselt läbi. Inimestele, kes ei olnud sellele nõus alla kirjutama, anti väga selgelt mõista, et on kaks varianti: kas kirjutate alla või te ei tööta siin enam,» märkis Voltri ja lisas: «Uskuda, et nüüd kõik muutub ja asja taga on ainult väike kommunikatsiooniprobleem, ilmselt ei saa.»

Voltri sõnul on nendeni jõudnud palju signaale selle kohta, et Saluveeri juhtimisstiil on autoritaarne, nagu õpetajad ka umbusaldusavalduses ette heitsid. «See ei ole mõistlik ja austav suhtumine oma alluvatesse,» nentis ta.

«Saluveeri tõlgendus ministeeriumi ettepanekule, et kaasata psühholoog, oli raadios, et see tähendab, et ta koos psühholoogiga istub ja töötab inimesega individuaalselt, kuni ta saab aru, kuidas «õige» on,» märkis Voltri.

Samas ei ole see ainult Otsa kooli probleem – just riigikoolides kohtab tema hinnangul kõige rohkem autoritaarset juhtimisstiili. «Meile on viimasel ajal tulnud rohkem signaale just riigigümnaasiumidest ja kutsekoolidest, kus selline vana kooli juht ütleb, et ametiühing on tema koolis keelatud, sest tema lihtsalt nii ütleb, ja kui see ei meeldi, siis valite, kas töötate siin või kuulute ametiühingusse,» lausus ta ja tõi välja Jõhvi gümnaasiumi, kus õpetajad töökoha säilitamiseks ametiühingusse astumise avaldused tagasi võtsid.

Kuigi riik peaks oma valitsusalas olevates koolides justkui asjad korras hoidma ja eeskujuks olema, siis Voltri arvates on nendes koolides palju rohkem probleeme. Kohalikud omavalitsused märkavad tema hinnangul probleeme varem ja leiavad rutem lahenduse. Enamik koole kuulub Eestis kohalikele omavalitsustele.

«See, et kuskil ei olda rahul ja pidevalt saab inimene ettekirjutusi, ei tähenda, et ta riigikooli ei võiks juhtida, lihtsalt pannakse teise kohta. See on see, mis meid natuke murelikuks teeb,» lausus Voltri.

Voltri tõi välja juhtumi, kus skandaaliga ametist lahkunud Narva kutseõppekeskuse direktor pandi tööle Ida-Viru kutsehariduskeskuse, kus tal tekkisid suured vastuolud õpetajatega, mis järel ta pandi juhtima Valga kutsekooli, kus tekkisid samuti probleemid.

Postimees palus haridus- ja teadusministeeriumilt täiendavalt kommentaari politsei alustatud kriminaalmenetlusele seoses sellega, et umbusaldusavalduses kirjutatu järgi toodi Aarne Saluveeri abil ja teadmisel alkoholi kooli jõulupeole, kus osalesid ka alaealised.

«Igal juhul ministeerium taunib õppeasutusse alkoholi toomist ja õppeasutuses alkoholi tarvitamist. Meie praegune info on, et uurimistoiminguid selles küsimuses viib läbi politsei. Saame seisukoha võtta pärast täpsema info saamist,» vastas ministeeriumi pressiesindaja Tarmu Kurm.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles