Olematu nähtavuse tõttu ei saanud lennukid Tallinna lennujaamas maanduda (1)

Dagne Mihkels
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärastlõunast kuni õhtuni  ei maandunud Tallinna lennujaamas ükski lennuk, ka õhkutõusud hilinesid. Kuna ilmaolud veidi paranesid, hakkasid lennukid pärast kella 19 taas maanduma.

Tallinna lennujaama pressiesindaja Priit Koff märkis kella 20 ajal, et esineb veel pisut tõrkeid ja segadust, kuid tavaline olukord lennujaamas taastub. Lennukid maanduvad taas, kuid mitte graafikujärgselt. Ka väljalennud hilinevad kohati, kuna sõltuvad sellest, kas ja millal on lennuk maanduda saanud.

Inimesed, kes ümbersuunamiste tõttu pidid Tallinna asemel maanduma Tartus, Riias või Helsingis, tuuakse Tallinna kas busside või hilisemate lendudega.

Koff ütles kella 17 ajal, et juba mitu tundi pole Tallinnas maandunud ükski lennuk. «Asi pole tormis ega tuules ega lumes, vaid selles, et pilved on väga madalal ja nähtavus on piiratud,» selgitas Koff. 

Maandumise üle ei otsusta lennujaam. Koffi sõnul on Tallinn valmis kõik vastu võtma, kuid nii viletsa nähtavuse tõttu on pilootide otsustada, kas nad tahavad ja saavad maanduda või peavad vajalikuks ohutuse tagamiseks mujale suunduda.  Ükski Tallinna suundunud piloot pole pärastlõunast alates pidanud siin maandumist piisavalt ohutuks.

Koff märkis, et osade lühemate liinide lennud pole Tallinna suunal väljunudki, vaid ootavad oma aega. Pikemate liinide lennud, mis väljusid enne, kui olukord sedavõrd hulluks läks, suunduvad mujale. Näiteks Nordica Amsterdamist tulnud lend suundus Tartusse, osad on läinud Riiga, osad Helsingisse.

Ka õhuliikluse reaalpilti näitavast Flightradarist on näha, kuidas lennud Tallinna ümber tiirlevad või siit mujale suunduvad.  

Koff märkis, et olukord on küll hull, kuid pole siiski midagi väga erakorralist – paar korda aastas tuleb ikka ette, et viletsa nähtavuse tõttu peavad piloodid mujale maanduma suunduma.

Tallinnast väljumisega väga suuri probleeme pole – halb nähtavus õhkutõusu ei takista -, kuid ka väljumised hilinevad kohati. Kuna aga lennukid sisse ei tule, pole varsti enam ühtegi lennukit, mis õhku saaks tõusta.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles