«Radar»: ema, kes ravis oma tütre kanepiga epilepsiast: kindlasti on neid, kes tulevad kohe kive loopima (10)

«Radar» / Kanal 2
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ajal, mil riigikogulased ja erinevad eksperdid pole veendunud ravikanepi kättesaadavuse parendamise vajalikkusest, on Eestis inimesi, kes sellest hoolimata, salaja ja illegaalselt, on valmis viimase õlekõrrena just narkootikumide hulka liigitatud kanepiga ravi alustama.

«Kindlasti on neid, kes tulevad kohe kive loopima, teibivad sulle külge väga halva ema sildi, kes täitsa ise oma tütrele narkootikume andis,» rääkis tänases «Radaris» ema, kes nägi, et üha suurenenud retseptiravimite koguse kõrval jääb tema epilepsiahaige tütar aina haigemaks.

«Kui ma mainisin, mis ma tegin ja kuidas ma tegin, siis saatis arst mind sõna otseses mõttes Seewaldisse - seal pidavat olema eksperdid, kes minusuguste narkomaanidega tegelevad,» räägib ravikanepit tarbima hakanud kahe väikse lapse isa, kes väisas poolteist aastat mööda haiglaid, et teada saada, miks ta ühel hetkel poole oma nägemisest ning liikumisvõimest oli kaotanud.

11. aprillil kogunes riigikogu sotsiaalkomisjon arutama kanepi raviotstarbelist kasutamist ja kanepituru reguleerimist Eestis. Esmakordselt viibis kohal ka Kanada kannabinoidi kliiniku doktor, kes oli esimene sellealane ekspert, kes riigikogus asja arutas.

Dr. Verbora on Toronto Kannabinoidi Kliiniku doktor. Nimelt on Kanadas kanepis sisalduvate kannabinoidravimite kasutamine karmide regulatsioonide all legaalne. Kannabinoidi kliinikuid on üle Kanada tänaseks 15. Patsientide arv kasvab meeletul kiirusel. Sisuliselt on tekkinud olukord, kus kanepit ei suudeta vastavalt nõudlusele toota.

«USAs me näeme, et on tekkinud kanepipagulased. Ja näeme neis osariikides, kus ravikanep keelatud, kuidas must turg on hakanud neid patsiente varustama ja on tekkinud inimesed, kes seda ära kasutavad, ilma, et nende toode oleks kontrollitud ning ei põhjustaks halba,» rääkidas doktor Verbora.

Läbi perearstide saatekirja on viimase kahe aasta jooksul jõudnud Verborani enam kui 2000 patsienti, kes püüavad leida leevendust erinevatele kroonilistele haigustele. Tema juures käib igapäevaselt 20 kuni 30 patsienti, soovides ravi hulgiskleroosile, vähile, klaukoomile, epilepsiale.

«On vaid väike protsent patsiente, kelle puhul me näeme, et see ravi pole efektiivne või lihtsalt ei tööta,» kinnitab Kanadas üha populaarsemaks muutuva kanepiravi arst. «Mina soovin, et ravikanep oleks kättesaadav ravimina. Et seda saaks välja kirjutada retseptiga ning kontrollitud doosidega.»

Eestis on kanepil baseeruv ravim nimega Sativex ametlikult olnud kättesaadav patsientidele 2005. aastast. Tänaseks on see teadaolevalt jõudnud ühe Eesti patisendini. Väidetavalt puuduvad patsiendid või on selle kättesaamise protseduur arstide jaoks liiga keeruline.

«Radar» kohtus siiski kahe inimesega, kes kinnitavad, et nad on lootusetus seisus soovinud arstidelt ravikanepit, kuid pole saanud. Seetõttu on nad seda ise salaja ja ebaseaduslikult hankinud.

Epilepsiahaige tütre ema

«Laps hakkas kuidagi kummaliselt ära kaduma. Esialgu mõtlesime, et puberteediga seotud kasvuraskus. Aga siis edasi tekkisid kokkukukkumised ja krambid,» kirjeldas haiguse kulgu anonüümseks jääda soovinud ema.

Kokkukukkumised ja krambrid viisid mures pere arsti juurde. Tehti uuringud, kuid midagi ei leitud.

«Kuna aparaadid midagi ei näidanud, siis ei määratud ka mingit ravi. Ta elu oli nagu viilutatud vorst. Täiesti suvalises kohas võis ta pikali kukkuda ja vedeleda, rabeleda kuskil maas.»

Lõpuks leiti tütre krampide põhjus - epilepsia. Määrati ravimid.

«Esialgu nad aitasid. Krambid kadusid mõneks kuuks täiesti ära. Aga siis läks mõju üle. Siis saime rohtusid juurde, kangemad ja rohkem. Aga elukvaliteeti ei muutnud, lõpuks said aru - kaua sa sööd neid, kui nad ei aita. Otsustasin, et peab olema mingi muu võimalus. Ja siis oli see kanepiõli teema.»

Puukborrelioosis pereisa

«Üleöö sai immuunsus otsa. Ärkasin hommikul üles ning jalgu alla enam ei võtnud. See kestis nädal aega, seejärel läksin arsti juurde,» rääkis 40ndates anonüümne mees «Radarile».

Kaks nädalat kodus, kaks nädalat haiglas. Nii möödus poolteist aastat. Ja haigus süvenes.

Lõpuks leidsid arstid põhjuse - puukborrelioos.

«Immuunsus lõpetas koostöö. Lisaks borrelioosile hakkas mind lammutama stafülokoki bakter. Kehale tekkisid mädavillid. Ravimid ei aidanud. Paremast silmast hakkas nägemine ära kaduma. Ma tegelikult otsustasin eluga hüvasti jätta.»

Siis hakkas mees aga uurima kanepiõli kohta - viimase võimalusena.

Misasi on kanepiõli?

Sisuliselt on kanepiõli kanepiõiest saadud vaigusarnane mass, koos seal sisalduvate taimsete kannabinoididega. Kannabinoidideks on THC ehk see aine, mis tekitab kanepi tarbimisel joovet ehk psühhoosi. Ning CBD, mis seda psühhoosi ära hoiab. Ja THC ja CBD-d õiges kogustes manustamine võibki aidata erinevate haiguste puhul.

Epilepsiahaige ema otsustas uurida, kas oleks võimalik õli Eesti arstide kaudu saada: «Vaatasin, kes on selle eriala arstid. Kuid suhtumine oli selline, et mine ära - meil on nõiad ja posijad ka, kui tahate, võite nende poole pöörduda.»

Nii otsustas ema seda ise muretseda. «Ma ei saa öelda, kuidas ma seda sain, aga sain. Välismaa kaudu. See maksab palju, umbes 500 eurot kuus.»

«Ma andsin talle seda süüa. Paremaks läks ja võrdlemisi ruttu. Krambihood jäid praktiliselt ära kuu ajaga. Praegu ta õpib. Ta on rõõmsam ja rahulikum ning ise ka ei paanitse, ta ju ise ka kartis.»

«Minul seda raha polnud, tellisin Saksamaalt tehnika ja mul ei jäänud muud üle, kui endale kasvatada ja õli teha,» meenutab puukborrelioosi põdenud mees. «Võtsin esimese riisitera suuruse tükikese sisse ja esimese viie päeva jooksul olid mured kadunud. Kokku tegin viis nädalat seda.

«Õnnetunne on kirjeldamatu - sa näed, su käed seisavad palju, sa saad kõndida, sul ei ole valu.»

Mis oleks saanud, kui kanepiõli poleks leidnud? «Mind ei oleks ammu enam olnud. Juba 2015. aastal oleks minuga asi ühel pool,» on mees veendunud.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles