Juškin: Medvedevi komisjon astus sammukese õiges suunas

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Juškin
Vladimir Juškin Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Balti-Vene Uurimiskeskuse juhi Vladimir Juškini sõnul astus Venemaa presidendi juures tegutsev komisjon sammukese õiges suunas, kui leidis, et on aeg riiklikult punakuriteod omaks võtta.

«Tänapäeva Uuringute Instituut (INSOR) on kirjutanud Venemaa presidendile oivalise raporti «Tuleviku avastamine. Strateegia 2012», milles käib jutt Venemaa destaliniseerimisest,» rääkis Juškin Dzd.ee'le.

«Minu sügav veendumus on, ja nii mõtlevad ka INSORi esindajad, et reformid Venemaal ei alga seni, kuni ei viida läbi destaliniseerimist, kuni Venemaa valitsev klass ei jõua selgusele oma 20. sajandi ajaloos, kuni sellesse ei kaasata venemaalasi, kuni nad ei kummarda nende ees, kes hukkusid stalinistliku terrori küüsis.»

Kuni venemaalased ei jõua selgusele oma 20. sajandi ajaloos, ei alga teadlase hinnangul kaht olulist protsessi. «Ei alga Venemaa moderniseerumist ning maailmas ei teki Venemaa vastu sellist austust, millist ta väärib,» lisas Juškin.

Tema väitel oli just enda ajaloo ümbervaatamine see, mis sai Saksamaa austamise aluseks kõikjal maailmas.

«Nad viisid selle raske töö läbi, analüüsisid, mis juhtus riigiga, miks ta kaldus fašismi. Seda nimetatakse Saksamaa denatsifitseerimiseks,» rääkis Juškin. «Sellist tööd on nüüd vaja läbi viia ka Venemaal. Medvedev ajab õiget asja,» lisas Juškin.

Presidendi juures tegutseva kodanikuühiskonna ja inimõiguste nõukogu töörühma soovitused presidendile nimetas Juškin sammukeseks õiges suunas.

«See ei ole samm, vaid sammuke, kuid see on õiges suunas. Kõik see toob tervist samale rahvale ja austust Venemaale kogu maailmas. Venemaa hakkas liikuma õiges suunas,» lõpetas Juškin.

Venemaa presidendi juurde loodud töörühma tehtud ettepanekute kohaselt võiks Kreml mõista hukka Nõukogude režiimi kuriteod.

Töörühm motiveerib punakuritegude tunnistamist nelja asjaoluga: ühiskonna teadvus vajab moderniseerimist, eliit hakkaks seeläbi valitsejaid toetama, paraneksid suhted lähinaabritega ja tõuseks Venemaa üldine rahvusvaheline maine.

Välja pakutud strateegia kohaselt kaetaks Venemaa sadade mälestusmärkidega, alustataks massilist ajaloouurimist ning avataks arhiivid, mis peaks kõik valmistama pinnase ette ametlikuks deklaratsiooniks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles