Ajaleht: Eesti passi saamine võib lihtsustuda juba lähiajal

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti passi saamise kord võib veelgi lihtsustada.
Eesti passi saamise kord võib veelgi lihtsustada. Foto: Raigo Pajula

Venekeelse MK-Estonija andmetel kavatseb valitsus lähiajal lihtsustada kodakondsuse saamise tingimusi, samas pole kõik võimuliidu liikmed kavandatava plaaniga kursis.

Väidetavalt hakkab valitsus juba novembris arutama võimalust muuta kodakondsuse saamise korda nii, et see laieneks Eesti kodanikest laste vanematele, kirjutab MK Estonija.

Isamaa ja Res Publica pressiesindaja Jekaterina Rikkas võimalikku kodakondsuse lihtsustamist kommenteerima ei soostunud, kuna tema sõnul pole millestki rääkida.

Tegu olla tema sõnul kuulujutuga, mida ta kuulis esimest korda alles ajakirjanikult.

«Ainus, mida ma saan kinnitada, on see, et järgmise aasta 1. märtsist jõustub uus kodakondsuse eksami tegemise kord,» sõnas ta.

Siis lihtsustatakse kodakondsuse taotlejatele esitatavaid küsimusi nii, et neid mõistaksid ka need eksmaitegijad, kes eesti keelt hästi ei oska. Samuti hakatakse põhi- ja kodakondsusseaduse tundmist kontrollima testi abil.

Juba novembris

«Tuleb tunnistada, et konkreetseid plaane veel pole, kuid on ilmselge, et mingeid asju on vaja lihtsustada,» ütles peaminister Andrus Ansip pärast valitsuse pressikonverentsi ajakirjaniku küsimusele vastates.

Väljaande väitel käis Ansip välja mõtte, et kodakondsuse võivad saada mitte ainult lapsed oma vanemate järgi, vaid ka Eesti kodanikest laste vanemad oma järeltulijate alusel. Seda plaani hakatakse peaministri sõnul valitsuses arutama juba novembris.

Kolmas võimuliidu esindaja, sotsist rahvastikuminister Urve Palo ei olnud samuti eriti aldis võimalikest muudatustest rääkima. «Selge on, et riik peab mingeid samme astuma, et mittekodanikud hakkaksid aktiivselt taotlema Eesti kodakondsust,» sõnas ta ja lisas, et võimalike sammude üle valitsus alles mõtiskleb.

«Lähiajal peaks toimuma koalitsioonipartnerite kohtumine, kus see kõne alla tuleb, aga konkreetsetest sammudest oleks praegu vara rääkida,» kinnitas rahvastikuminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles