Keila linnavolikogu hääletas valitsuse sundliitmisplaani maha

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keila linnavalitsus.
Keila linnavalitsus. Foto: Martin Ilustrumm

Keila linnavolikogu hääletas teisipäeva õhtul toimunud istungil Vabariigi Valitsuse sundliitmisplaani maha ning taotleb vastava määruse menetluse lõpetamist.

«Tänaseks me teame, et sundliitmine pole õiguspärane, seda ei toeta sotsiaalmajandusliku mõju analüüs ning ka linna elanikud hääletasid valitsuse idee jõuliselt maha,» ütles linnavolikogu esimees Tanel Mõistus pressiteate vahendusel.

Valitsuse soovitud sundliitmise vastu oli kümme Keila linnavolinikku ning poolt kolm opositsioonilist linnavolinikku.

Mõistuse sõnul kujunes volinike vahel välja terav vastasseis, kuigi nii sisuliste analüüside kui ka linnarahva selge tahte kohaselt peaks Keila jätkama iseseisva linnana.

«Sellest hoolimata jäid valitsuskoalitsiooni kuuluva Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esindajad Keila linnavolikogus lõpuni kaitsma oma erakonna peakontori huve ning ignoreerisid Keila linna elanike tahet,» lisas Mõistus.

Volikogus samuti opositsioon kuuluvad kaks keskerakondlast jätsid istungile tulemata ning üks hääletas sundliitmise vastu.

Keila volikogu esimehe sõnul on nüüd otsustuskord valitsuse käes. “Kui haldusreformi kriteeriumitele vastava Keila linna selge tahe ning muud praktilised argumendid jäetakse arvestamata, siis seab see ohtu haldusreformi läbiviimise nendes Keila naaberomavalitsustes, mis ei vasta seatud kriteeriumitele,” selgitas ta.

«Õigusanalüüsi kohaselt on meil head võimalused kaitsta Keila linna elanike huve kohtus ning vajaduse korral oleme valmis ka seda teed minema. Lisaks on lähinädalatel oodata õiguskantsleri seisukohavõttu Keila sundliitmise küsimuses,» meenutas Mõistus.

Keila linn sattus ootamatult sundliidetavate nimekirja tänavu veebruaris, kuigi varasema kava kohaselt pidi haldusreformi kriteeriume täitev linn säilitama iseseisvuse.

Aprillis linna korraldatud küsitlusest osa võtnud Keila valimisealistest kodanikest 96,8 protsenti toetas iseseisva linnana jätkamist.

Valitsus soovib Keila linna liita Keila valla, Padise valla, Paldiski linna ja Vasalemma ühiseks omavalitsusüksuseks ehkki Keilas elab umbes 10 000 elanikku, mis ületab kaugelt haldusreformiseaduses sätestatud rahvaarvu miinimumkriteeriumi.

Keila vallavolikogu toetas reedel valitsuse määruse eelnõu, millega moodustatakse viiest haldisüksusest üks uus suurvald.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles