Fotod: kelmuses süüdistatav endine tipprattur astus kohtu ette (3)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eestit kahel korral olümpiamängudel esindanud endine tipprattur Janek Tombak astus täna kelmuses süüdistatuna kohtu ette.

Postimees kirjutas endise tippsportlase kahtlastest äridest juba kolm aastat tagasi. Põhiharidusega Tombakust, kellest sai pärast Jaan Kirsipuu lõpetamist Eesti esijalgrattur, oli juba 2014. aastaks jäänud maha firmade surnuaed.

Toona oli temalt spordiriietega tellimisega petta saanud kliente vähemalt kümmekond. Kliendid plaanisid juba siis politseisse pöörduda. Nagu nüüd välja tuleb, politseisse pöördutigi ja tunnustatud sportlane sai süüdistuse kelmuses.

Täna kell 9 Harju maakohtus alanud istung sai läbi juba 15 minutit hiljem. Istungil tegi prokurör kohtule taotluse lõpetada Tombaku asi otstarbekuse tõttu. Kohus teeb otsuse teatavaks järgmisel nädalal.

Süüdistuse sisust rääkides ütles Põhja ringkonnaprokurör Diana Helila Postimehele, et paar ettevõtet oli Tombaku äri kaudu tellinud rattariideid, mis pidid saabuma Itaaliast. Nii aga paraku ei läinud. «Tegelikkuses ei esitanud ta tellimust edasi ja kannatanutele raha ka ei tagastanud,» ütles prokurör.

Pärast istungi lõppu ei soovinud Tombak Postimehele kommentaare jagada. Kui Postimees 2014. aastal Tombaku põrunud äridest kirjutas, ütles mees, et ajalehe eesmärk on üksnes klikkide saamine. «See, et te tahate sinna klikke saada ja mingit preemiat teenida, ei ole minu probleem,» ütles ta. «Tegelen oma probleemidega ise ja saan nendega hakkama. Kui teil on soov see sinna ajakirjandusse panna, siis palun väga!»

Tombak lubas siis, et kuu aja jooksul saavad kõik klientide pretensioonid rahuldatud. «Võib-olla mõni päev läheb üle, oktoobri lõpuks on kõik asjad joonde aetud.»

Kui kohus teeb tuleval nädala otsuse lõpetada asi otstarbekuse tõttu, peab Tombak kuue kuu jooksul riigituludesse maksma 470 eurot.

Sportlane Tombak

Foto: PEETER K

•    Janek Tombak alustas jalgrattatreeninguid 12-aastaselt klubi Centrum Põltsamaa osakonnas. Kuus aastat hiljem siirdus ta nagu paljud Eesti ratturid Prantsusmaa amatöörklubisse.

•    1999. aastal sai Tombakust elukutseline, kui ta sõlmis lepingu Cofidise meeskonnaga. Karjääri säravamateks hetkedeks jäid peotäis profivõite, neli Eesti meistri tiitlit ning 10. koht maanteesõidu MMil Hamiltonis. Tombak on läbinud Tour de France’i ja võistelnud kahel olümpial.

•    Pärast 2005. aastat Cofidis lepingut ei pikendanud ning Tombak jätkas pedaalimist väiksemates klubides veel neli hooaega.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles