Napsisena roolist tabatud kohtunik taotleb ametist vabastamist (4)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Pokk pole eri põhjustel kohtuistungile jõudnud. Takistuseks on saanud nii edasilükkamatud tööülesanded kui tervisemured. Pilt on tehtud 2003. aastal istungil, kus Pokk teeb kohtunikutööd.
Rein Pokk pole eri põhjustel kohtuistungile jõudnud. Takistuseks on saanud nii edasilükkamatud tööülesanded kui tervisemured. Pilt on tehtud 2003. aastal istungil, kus Pokk teeb kohtunikutööd. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Mullu suvel napsisena autoroolis politseile vahele jäänud ja politsei väärteootsuse kohtus vaidlustanud Pärnu maakohtu kohtunik Rein Pokk taotleb riigikohtu üldkogult enda ametist vabastamist.

Postimehele teadaolevalt esitas Pokk riigikohtu üldkogule enda ametist vabastamise taotluse. Üldkogu koguneb asja arutama 9. mail.

Rein Poki üldkogule saadetud avalduses seisab, et kohtunik palub ametist vabastamist omal soovil. Mingeid täiendavaid põhjendusi ta ei lisanud.

Kui üldkogu Poki taotlusega nõustub, siis teeb riigikohtu esimees ettepaneku kohtuniku ametist vabastamiseks presidendile. Kuivõrd kohtunik on esitanud lahkumisavalduse, ei algatata tõenäoliselt tema suhtes ka distsiplinaarmenetlust.

2015. jaanuarist kuni käesoleva aasta aprillini on vanuse tõttu ametist vabastatud üks kohtunik, kaks kohtunikku vabastati tervislikel põhjustel ning 11 kohtunikku vabastati omal soovil (kohtute seadusest tulenev alus).

Postimees kirjutas eelmise nädala esmaspäeval, et mullu augustis napsisena autoroolis politseile vahele jäänud Pärnu maakohtu kohtunik Rein Pokk vaidlustas endalt proovi võtmise protseduuri ega ole alates 31. jaanuarist ilmunud kohtuistungitele. Loe lugu pikemalt: Napsisena rooli keeranud kohtunik ei jõua kuidagi kohtusse.

Justiitsminister Urmas Reinsalu ütles, et kohtusüsteemi autoriteedi huvides jõuda selles asjas kiiresti selgusele ja kujundada kindel seisukoht. «See olukord on kahetsusväärne. Kohtunikud eeldavad kohtumenetluses õigusega, et menetlusosalised ei hoia asja menetlemisest pahatahtlikult kõrvale. Kui kohtunik hoidub kõrvale menetlemisest asjas, kus ta on ise pool, ei saa seda kuidagi vabandada ja see rikub kohtunikuametile esitatavat usaldusväärsuse nõuet. Samamoodi väärib hukkamõistu joobes juhtimine, eriti kui seda teeb õigusemõistja,» ütles minister.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles