Riigikogu nimetas ERRi nõukokku kolm eksperti (1)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Nõgene.
Paavo Nõgene. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigikogu nimetas täna Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) nõukogu uuteks ekspertliikmeteks kultuuriministeeriumi kantsleri Paavo Nõgene ja kirjandusteadlase Rein Veidemanni, samuti jätkab parlamendi otsusel nõukogus eksperdina tööd selle praegune juht, kommunikatsiooniõppejõud Agu Uudelepp.

Riigikogu toetas 57 häälega kultuurikomisjoni ettepanekut nimetada järgmiseks viieks aastaks nõukogu ekspertliikmeteks Nõgene, Veidemann ja Uudelepp, kelle komisjon valis välja 11 soovija seast. Otsuse vastu hääletas 11 ja erapooletuks jäi viis saadikut.

Nii kultuurikomisjonis kui ka riigikogu suures saalis tekitas enim küsimusi, kas Nõgene sobib eksperdina nõukokku, kui ta samal ajal esindab kultuuriministeeriumi kantslerina täitevvõimu. Kultuurikomisjoni esimees, keskerakondlane Aadu Must ütles riigikogu ees, et Nõgene on suurte kogemustega mänedžer ning mingit huvide konflikti ta Nõgene nimetamisel ei näe.

Kultuurikomisjonis tekkinud kahtluste põhjuseks pidas ta hoopis Nõgene erakondlikku kuuluvust. «Suur osa kriitikast ei tulnud ühest suunast. Tähendab, kui hästi püüda natukene parafraseerida üldtuntud võrdlusi, siis vahel öeldakse, et ei ole tähtis, mis värvi on kass, peaasi et ta hiiri püüab. Kriitikat tuli valdavalt selles suunas, et ei ole tähtis, kas kass hiiri püüab, vaid tähtis on see, mis värvi ta on,» ütles ta, viidates asjaolule, et Nõgene kuulub 2001. aasta lõpust Reformierakonda.

Keskerakondlane Peeter Ernits küsiski seepeale, kas ERRi nõukogus on Reformierakonnal nüüd lihtsalt kaks esindajat, samal ajal kui teistel parlamendierakondadel on üks. Must vastas, et Nõgene on lubanud olla spetsialist ja erakonnapoliitikat nõukogus mitte esindada.

ERRi nõukokku kuulub neli rahvusringhäälingu tegevusvaldkonna asjatundjat ja üks esindaja igast riigikogu fraktsioonist.

Kolme praeguse ekspertliikme ehk Mart Luige, Rain Tamme ja Agu Uudelepa volitused lõpevad sel laupäeval, Pille Pruulmann-Vengerfeldtil aga 2020. aasta mais. Poliitikuid esindavad nõukogus kuni 2019. aasta kevadeni keskerakondlane Marika Tuus-Laul, sotsiaaldemokraat Kalvi Kõva, Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Viktoria Ladõnskaja, reformierakondlane Heidy Purga, Vabaerakonna fraktsiooni kuuluv Krista Aru ning Konservatiivsesse Rahvaerakonda kuuluv Martin Helme.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles