Kohus ei lubanud Mait Paltsi ja Marek Helmi PERHi juhtide protsessile tunnistama

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mait Palts ja Margus Kurm
Mait Palts ja Margus Kurm Foto: Liis Treimann

Harju maakohus leidis, et endine maksu- ja tolliamet juht Marek Helm ning Eesti Kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts ei saa olla Põhja-Eesti regionaalhaigla endiste juhtide kriminaalasjas eriteadmisi omavad isikud ja keeldus nende tunnistajapinki lubamisest.

Korruptsioonikuritegudes süüdistatud PERHi endise juhi Tõnis Alliku ja ametist lahkunud endise IT-juhi Marko Kilgi kaitsja Margus Kurm kutsus täna kohtusse tunnistusi andma Mait Paltsi ja Marek Helmi. Kuid juba pärast paarkümmend minutit kestnud vaidlust oli selge, et kohus keeldub Paltsi tunnistajapinki lubamast ja Kurmil tuli helistada Marek Helmile, et viimane kohtumajja üldse kohale ei ilmuks.

Kaitsja kutsus Paltsi tunnistama asjatundjana, kes räägiks sellest, kuidas Eesti avalikus ja erasektoris toimub kliendiürituste korraldamine, kuna kriminaalasja üks süüdistuse episood puudutab Tõnis Alliku 2014. aastal Saksamaal Oktoberfestil käimist PERHi toitlustuspartneri, ettevõtte P. Dussmann Eesti OÜ kulul. Allikut süüdistatakse selle eest altkäemaksu võtmises.

Marek Helm pidi lisaks rääkima maksude optimeerimisest, kuna Marko Kilk väidab, et lasi reisibürool võltsida tema ja Alliku puhkusereiside arveid, kus sihtkohad olid muudetud, seetõttu, et tarkvarafirma Helmes soovis seda maksude optimeerimiseks.

Riigiprokurör Steven-Hristo Evestus märkis, et süüdistuses ei opereerita mõistega «kliendiüritus» ega pidanud Paltsi ja Helmi tunnistusi asjakohaseks. Evestus lisaks, et vastasel juhul tuleks kohtu ette kutsuda ütlusi andma ka Dussmann Grupi Saksamaa juhid. Prokurör leidis, et menetlus ei anna alust asjas üle kuulata asjatundjaid. «Need n-ö eksperdid ei aita kuidagi jõuda selgusele süüdistust puudutavates asjaoludes,» tõdes ta.

Kohus leidis, et Mait Paltsi, kes selle kriminaalasjaga kuidagi seotud ei ole, ei saa pidada asjatundjaks kliendiürituste korraldamises, sest selles on n-ö eksperdid kõik ettevõtete ja asutuste juhid.

Kohus leidis, et ka EMTA endine juht ei saa olla selles asjas eriteadmisi omav isik, sest see, kuidas toimub kliendiürituste korraldamine, on iga eraõigusliku ettevõtte enda otsustada ja kuna antud asi ei puuduta maksuvaidlusi, siis maksude optimeerimine ei ole tõendamist vajav asjaolu.

Paltsi ja Helmi ei saanud kutsuda ütlusi andma ka tavaliste tunnistajatena, kuna neil puudub igasugune seotus käesoleva kriminaalasjaga, samuti pole nad kokku puutunud kriminaalasjaga seotud ettevõtetega P. Dussmann Eesti OÜ ja Helmes AS.

Süüdistus

Riigiprokuratuur saatis mullu septembris kohtusse kriminaalasja, milles süüdistas endist SA Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) juhti Tõnis Allikut, haigla toitlustusjuhti Anu Vähit ja IT-juhti Marko Kilki kuritegude toimepanemises. Lisaks neile said süüdistuse toitlustusteenuse pakkujast osaühing juriidilise isikuna ja selle äriettevõtte tegevjuht.

Süüdistuse järgi võttis endine PERHi juhatuse esimees Tõnis Allik korduvalt altkäemaksu, mille vastutasuna tagas ta aastate jooksul raviasutuse toitlustajaks sama kriminaalasja käigus süüdistuse saanud osaühingu.

Süüdistuse järgi sõlmis raviasutus mitmel korral riigihanke läbiviimise tulemusel lepingu süüdistuse saanud osaühinguga. Vastutasuks sai PERHi juht mitmel korral käia äriettevõtte kulul Saksamaal toimuval Oktoberfesti üritusel.

Altkäemaksu võtmises süüdistatakse ka PERHi toitlustusjuhti, kes tegutses toitlustaja leidmise hankel eduka osalemise tagamiseks äriühingu huvidest lähtuvalt.

Lisaks sellele süüdistab prokuratuur PERHi endist juhti ning IT-juhti kelmuses ja omastamises. Süüdistuse kohaselt käisid süüdistuse saanud isikud PERHile infosüsteemide arendustöid teinud äriühingu kulul ja teadmata lisaks lubatud tööalastele välisreisidele koos pereliikmetega ka puhkusereisidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles