Fotod: vanakooli narkoäri ajanud jõuk peitis kokaiini Nõmme terviseraja peidikutesse (5)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigiprokuratuuri hinnangul võib narkoäris viimasel ajal täheldada trendi, kus uimastite tellimine kolib internetti. Samal ajal pole kuhugi kadunud ka vanakooli äri, kus illegaalseid aineid pannakse peidikutesse või antakse üle näiteks mõne toidupoe juures käest kätte.

Harju maakohus tunnistas märtsi lõpus süüdi just vanakooli meetodil narkoäri ajanud jõugu, mehed läksid kokkuleppe korras pikkadeks aastateks trellide taha.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna uurijad suutsid välja selgitada ja kinni pidada viis Harjumaa elanikku, kellest neli olid vähemalt eelmise aasta algusest tegelenud kokaiini ebaseadusliku käitlemise ja müügiga. Riigiprokuratuur süüdistas viit meest vanuses 26–51 aastat kokaiini ebaseaduslikus käitlemises.

Mullu 29. augustil andis Konstantin Rudkovski Andrei Homenokile üle 50 000 euro eest kilo kokaiini. Tehing toimus Tallinnas Linnamäe teel asuva toidupoe juures. Saadud narkootikum toimetati Aleksandr Ivanovi kasutuses olnud korterisse.

Mõni päev hiljem, kui toimusid kahtlustatavate kinnipidamised ja läbiotsimised, leidsid uurijad samast korterist kaks plastikpurki, milles oli kokku üle kilo valget ainet. «Määratud ekspertiisi tulemusel selgus, et tegemist on kokaiini sisaldava pulbriga,» lausus kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud prokurör Evelin Ansip-Kukk.

Kriminaalasja materjalidest selgub, et reeglina jagati soetatud kokaiini umbes 100-grammistesse pakenditesse ja peideti erinevatesse kohtadesse, et võõrandada narkootikumi teistele inimestele.

Sündmuskohtade vaatluse käigus leiti ja võeti ära kokaiini erinevatest peidukohtadest, näiteks leiti kokku üle 350 grammi kokaiini Mõigu metsatukast ja Nõmme-Harku terviseraja ääres olevatest peidukohtadest.

«Ilmselgelt oli tänaseks süüdi tunnistatud meeste tegevuse eesmärgiks rahalise kasu teenimine,» ütles Ansip-Kukk ja lisas, et pidas sel põhjusel oluliseks ka kuritegelikul teel saadud vara konfiskeerimist.

Jõustunud kohtuotsuse alusel konfiskeeriti süüdi tunnistatud meestelt sõiduauto Audi A6, sõiduauto BMW 330D, sõiduauto Audi A6 Allroad Quattro, sularaha kokku üle 36 200 euro, erinevaid tehnikaesemeid, ehteid.

Meeste kinnipidamised toimusid eelmise aasta septembris. Kõik viis kohtualust läksid prokuratuuriga kokkuleppele.

Sõlmitud kokkuleppe järgi sai 51-aastane Konstantin Rudkovski karistuseks kaheksa aasta pikkuse vangistuse, 38-aastane Ivo Saks nelja aasta ja kümne kuu, 49-aastane Andrei Homenok kuue aasta ja seitsme kuu ning 50-aastane Aleksandr Ivanov nelja aasta ja nelja kuu pikkuse vangistuse. 26-aastasele Pavel Makarovile mõistis kohus neli aastat ja kuus kuud vangistust tingimisi.

Narkoäri kolib internetti

Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokuröri Taavi Perni sõnul on prokuratuuri viimasel ajal jõudnud märgatavalt enam menetlusi, mis on seotud interneti teel tellitud postipakina Eestisse saabunud narkootiliste ainetega.

«Kui varasematel aastatel oli levinud see, et posti teel üritati omandada uusi, veel narkootiliste ainete nimekirja kandmata aineid, siis praegusel ajal üritavad inimesed interneti teel enamasti omandada n-ö traditsioonilisi narkootilisi aineid: kanepit, MDMAd, amfetamiini. Oleme saanud andmeid ka selle kohta, et interneti teel on üritatud omandada fentanüüli,» lausus ta.

Prokuratuur rõhutab, et kuigi narkootiliste ainete tellimine internetist võib näida anonüümsena, on nad sellele praktikas suutnud vahele sekkuda, tellitud narkootilised ained ära võtnud, tuvastanud pakkide lõplikud adressaadid ja esitanud nendele inimestele süüdistuse narkootiliste ainete käitlemises ning nad kohtu alla viinud. «See tähendab, et andmete kogumine inimeste kohta, kes võivad kasutada internetti selleks, et omandada Eestis levitamiseks mõeldud narkootikume, on järjepidev,» märkis Pern.

Kätte saadi teinegi narkojõuk

Märtsi lõpus saatis riigiprokuratuur kohtusse samalaadse kriminaalasja, milles süüdistatakse kolme meest erinevate narkootiliste ainete ebaseaduslikus käitlemises.

Kolmest süüdistatavast ühele, 37-aastasele mehele on esitatud lisaks süüdistus kuritegeliku ühenduse juhtimises ja liikmete värbamises ning teisele, 44-aastasele mehele on esitatud süüdistus kuritegelikku ühendusse kuulumises.

Kuritegelik grupeering tegeles esialgu Subutexi tablettide tarnimisega Soome, ent pärast seda, kui üks kulleritest oli Soomes kinni peetud ja seal süüdi mõistetud, peatati ajutiselt ebaseaduslik tegevus. Pärast esimest ehmatust end koguti ja värvati uus kuller, loodi uus tarnekanal ning jätkati Subutexi asemel metamfetamiini Soome tarnimisega. 

Süüdistuse järgi toodi narkootilisi aineid Eestisse Leedust ja viidi siit edasi Soome. Kuritegelik ühendus tegutses kahel eelmisel aastal.

Kriminaalasja raames on ära võetud enam kui tuhat Subutexi tabletti ja 4,5 kg väga puhast metamfetamiini ehk narkootilisi aineid kokku koguses, millest piisanuks narkojoobe tekitamiseks enam kui 170 000 inimesele.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud riigiprokurör Vahur Verte selgitas, et kuivõrd kuritegeliku jõugu tegevus ei toimunud ainult ühe riigi territooriumil, siis ühenduse liikmete ja nendega seotud isikute väljaselgitamise ning nende kinnipidamise eesmärgil toimis pidev koostöö mitme riigi õiguskaitseasutuste vahel.

Koostöö tulemusel peeti Soomes kinni lisaks esimesele kuritegeliku ühenduse värvatud kullerile ka täiendavalt kaks meest, kes kõik on tänaseks Soomes süüdi tunnistatud ja kannavad neile määratud karistust. Ühele mehele määras kohus karistuseks seitse aastat ja teisele seitse aastat ja neli kuud vangistust. Eestis kinni peetud kolm meest viibivad alates eelmise aasta septembri lõpust vahi all.

Riigiprokurör lisas, et kuritegelikud ühendused on tavapäraselt struktureeritud ja organiseeritud selleks, et saada võimalikult suuremat kasumit ja vähendada kinnipidamise ohtu. Menetluse käigus kogutud andmed osundavad, et kuritegeliku grupeeringu eesmärk oli teenida narkootikumide müügist kriminaaltulu vähemalt 120 000 euro ulatuses.

Subutexi tabletid sisaldavad narkootilist ainet buprenorfiin ja seetõttu on nende käitlemine keelatud. Subutexi tablette hangitakse peamiselt Prantsusmaalt ja Belgiast. Subutexi kasutatakse mõningates riikides opioidisõltuvusravis. Kui Subutexi tablett maksab Prantsusmaal 2 eurot, siis Soomes müüakse üht tabletti edasi juba 30-50 euro eest.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna narkotalituse juht Raul Koppelmaa täiendas, et lisaks enam kui tuhandele ära võetud Subutex tabletile võeti kuritegeliku ühenduse valdusest ära ka enam kui 4,5 kilogrammi metamfetamiini, mille grammihind on Eestis 15-20 eurot, ent Soomes juba 20-40 eurot.

Riigiprokurör Vahur Verte kinnitas samuti, et lisaks narkootiliste ainete käibest kõrvaldamisele ja kuritegeliku grupeeringu liikmete kinnipidamisele oli menetluse käigus prioriteediks seatud ka kriminaaltulu kahtlusega vara tuvastamine ja arestimine. Lisaks arestitud tehnikale, ehetele ja sularahale tuvastati süüdistatavate peidetud kriminaaltulu kahtlusega vara – eeskätt sõidukeid, mille nad olid kolmandate isikute nimele vormistanud, et varjata enda seotust sõidukitega.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viis läbi maksu- ja tolliameti narkotalitus ning juhtis riigiprokuratuur. Kohtulik arutamine algab selle aasta augustis.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles