Justiitsministeerium toetab presidendi puhkust kaotavat eelnõu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Kersti Kaljulaid
President Kersti Kaljulaid Foto: Ann Vaida

Justiitsministeerium andis oma heakskiidu riigikogu põhiseaduskomisjoni algatatud seadusemuudatustele, millega kaotatakse seadustest presidendi puhkuse regulatsioon.

Justiitsministeerium, olles tutvunud riigikogu põhiseaduskomisjoni 18. aprillil algatatud Vabariigi Presidendi ametihüve seaduse ja Vabariigi Presidendi töökorra seaduse muutmise seaduse eelnõuga, teeb ettepaneku nimetatud eelnõu toetada, öeldakse ministeeriumi kirjas riigisekretär Heiki Loodile.

Kavandatava eelnõu kohaselt kaotatakse presidendi ametihüve seadusest paragrahv, millega sätestatakse presidendi õigus saada aastas 35 päeva puhkust ning puhkuseaja eest puhkusetasu. Samuti näeb eelnõu ette presidendi töökorra seaduse muutmist.

Presidendi kantselei direktor Tiit Riisalo saatis veebruaris riigikogule pöördumise, milles viitas probleemidele presidendi puhkuse regulatsioonis. Riisalo palus parlamendil analüüsida ning vajadusel täpsustada kehtivat regulatsiooni nii, et oleks tagatud õigusselgus, regulatsioon oleks praktikas kohaldatav ning ei läheks vastuollu avaliku õiglustundega.

Presidendi ametihüve seadus näeb riigipeale ette õiguse puhkusele, mille pikkus on 35 kalendripäeva aastas. Presidendi kantselei hinnangul tähendab see, et president ei saa puhkuse ajal oma ülesandeid täita ja volitused lähevad üle riigikogu esimehele. Kui riigikogu esimees hakkab täitma presidendi kohuseid, peab ta astuma välja erakonnast ja lahkuma riigikogust, talle tuleb määrata asendusliige ja riigikogu esimehe ülesandeid hakkab täitma esimene aseesimees.

Riisalo lisas, et sellega kaasneb asjassepuutuvate isikute palkade, puhkuste ja erakondadele määratud pearaha ümberarvestamine. Riigikogu liikmetel puhkust ei ole ja Riisalo sõnul võiks presidendi puhkuse küsimus saada lahendatud samuti.

Põhiseaduskomisjon tegi esmaspäeval ettepaneku saata eelnõu 17. mail toimuvale riigikokku täiskogusse esimesele lugemisele ja see heaks kiita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles