Helmese omanik: PERHi juhid on kohtule valetunnistusi andnud

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IT-ettevõtja Jaan Pillesaar.
IT-ettevõtja Jaan Pillesaar. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) endiste juhtide kohtuliku uurimise käigus ise kriminaaluurimise alla sattunud tarkvarafirma Helmes AS tegevjuht ja omanik Jaan Pillesaar ütleb, et nende hinnangul on kohtualused Tõnis Allik ja Marko Kilk süüdistusest pääsemiseks protsessil erinevaid valetunnistusi andnud.

Pillesaar leiab, et Alliku ja Kilgi kaitsetaktika osutus ebaõnnestunuks, sest päädis hoopis süüdistuse muutmise ja Helmese suhtes kriminaalmenetluse alustamisega.

«Meie advokaatide hinnangul ei muuda süüdistatavate valetunnistused kuidagi meie seisukohta ja Helmest süüdimõistmine ei ähvarda. Ei Helmese esindaja Andres Kukk ega ka Helmes ei ole midagi ebaseaduslikku teinud,» kommenteeris Pillesaar.

IT-ettevõtja selgitas, et Helmese ja PERHi vahel kehtis pikemat aega kokkulepe, mille järgi Helmes kandis kokkulepitud ulatuses PERHi töötajate tehtud kulutusi, mis seondusid PERHi jaoks koostöös arendatud tarkvara edasiarendamise ja turundamisega. «Kuna tarkvara võimalikust müügist oleksid saanud majanduslikku kasu nii PERH kui Helmes, oli selline kokkulepe mõlemale poolele mõistlik. Kuna kulude limiit oli suhteliselt väike, siis kirjalikku lepingut ei koostatud ja osapooled usaldasid suulist lepingut. Selline kokkulepe on igati korrektne ja legaalne,» ütles Pillesaar.

PERHi endise juhtkonna tegevuste uurimises on Pillesaare hinnangul selgunud, et PERHi töötaja Marko Kilk andis reisibüroo töötajale juhiseid vähemalt osade kokkulepe raames esitatud kuluarvete võltsimiseks ja esitas need arved Helmest esindavale Andres Kukele tasumiseks.

«Andres Kukk ei olnud teadlik arvete võltsimisest ja esitas arved PERHi ja Helmese ühise tarkvara arendusprojekti kuludena Helmese raamatupidamisele. Helmese advokaadid on läbi vaadanud kogu Andres Kuke ja PERHi vahelise kirjavahetuse, üle 3000 e-kirja, ning ei ole leidnud mitte ühtegi viidet sellele, et Andres Kukk oleks olnud teadlik arvete võltsimisest,» märkis Pillesaar. Samas väitis kohtus tunnistusi andnud reisikonsultant vastupidiselt Pillesaare sõnadele, et muudatusi reisiarvetel oli palunud teha ka Andres Kukk ise.

Helmese juht leiab, et kuna Helmese esindaja Andres Kukk ei ole olnud teadlik arvete võltsimisest, siis ei saa rääkida ka Kuke poolt kellelegi pistise andmisest.

Pillesaar rõhutas, et Helmes on kõik PERHi hanked võitnud parima pakkumise esitamisega, millest viimane leidis aset käesoleval aastal, kui Tõnis Allik ei olnud enam PERHi juhatuse liige ja Marko Kilk ei olnud hankekomisjoni liige.

Riigiprokuratuur otsustas kohtuprotsessi käigus muuta PERHi juhtidele esitatud süüdistust. Haigla endine juht Tõnis Allik ja IT-juht Marko Kilk pääsesid eile muudetud süüdistuse järgi kelmuse süüdistusest, ent said sama kuriteoepisoodi eest süüdistuse korduvas pistise võtmises, mis on toime pandud grupi poolt. Kriminaaluurimise alla sattus seni kannatanu rollis olnud tarkvarafirma Helmes AS ja viimase nõukogu liige Andres Kukk.

Algselt süüdistas prokuratuur Allikut ja Kilki kelmuses ja omastamises. Süüdistuse järgi käisid süüdistuse saanud isikud PERHile infosüsteemide arendustöid teinud äriühingu Helmes kulul ja teadmata lisaks lubatud tööalastele välisreisidele koos pereliikmetega ka puhkusereisidel. Kilk ja Allik rääkisid kohtus, et Helmes oli aga seesugusest kokkuleppest igati teadlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles