«Pealtnägija»: AIDSi-tervendaja osutus kirikuvargaks

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Pealtnägija»
«Pealtnägija» Foto: www.err.ee

Eelmise nädala «Pealtnägija» lugu Kääpa küla väidetavast imeravitsejast Võimo Voor-Voortist sai televaatajate abil jätku, kui selgus, et sama mees oli 1970. aastatel Eestit vapustanud kirikuvarguste seeria taga.

1970. aastate lõpul vapustas tervet Nõukogude Eestit massiline kirikurüüstamiste seeria, rüüstatud kirikuid oli üle poolesaja, millest kohtulaua ees oli võimalik tõestada üle 30 konkreetse kuriteo, meenutab tänane rahvusringhäälingu telesaade «Pealtnägija».

Üks paljudest pühakodadest, kust varastati krutsifiks, küünlajalad ja kroonlühtrid, on Tuhala kirik.  

Selgub, et kirikuvargaks osutus ei keegi muu, kui tänane «imeravitseja» Voor-Voort, kes koos oma sõbra ja alaealise pojaga neid vargusi Eesti territooriumil toime panid.

1975. aastal alanud kirikuvarguste sari sai südameasjaks miilitsainspektor Lembit Allingule. Viis aastat kestnud ajujaht lõppes vahetult enne Moskva olümpiamänge. 

«Minu jaoks on suur üllatus, et varas, kes rüüstas kümneid kirikuid, on nüüd hakanud suureks imetegijaks,» ütles Voor-Voorti jälile saanud Allingu.

«Olen veendunud, et härra Voor-Voort kasutab AIDSi-haigeid ära, et taaskord mammonat kokku ajada,» lisas ta.

Voor-Voort ise ei mäleta tänasel päeval asjast enam midagi. Riigikohtu arhiivi jäme toimikutevirn teab asjast märksa rohkem.

Tänase imeravitseja Võimo Voor-Voorti tekitatud kahju kirikutele ulatus omal ajal kosmilise summa - 250 000 rublani.

Rüüstatud kirikuid oli 50-60, kohtulaua ees oli võimalik ära tõestada üle 30 konkreetse kuriteo.

Eesti NSV Ülemkohus mõistis Voor-Voorti 1980. aastal 15 aastaks vangi.  

Tundub, et Võimo Voor-Voorti ei pidurda miski, tavainimesele mõistmatuks jäävat ravi viljelev Voor-Voort on otsapidi jõudnud Poola surmahaigete juurde.

«Ma riputasin internetti üles hoiatused, et ükski HIV-positiivne selle kahtlase tüübiga tegemist ei teeks,» ütles Poola AIDSi-aktivist Michal Minalto.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles