«See, mis meid siia tõi, viib meid ka edasi» (2)

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikest Kaisat kasvatav Lea Jalukse arvab, et haldusreformiteema Juuru vallas on liiga emotsionaalseks läinud.
Väikest Kaisat kasvatav Lea Jalukse arvab, et haldusreformiteema Juuru vallas on liiga emotsionaalseks läinud. Foto: Liis Treimann

«Elasime üle Nõukogude võimu, elame üle ka haldusreformi.» «Millal ja miks läks kaduma usk Juurusse? Millal kadus julgus olla erinev?» «Mis te arvate, ehk peaks Juuru rahvas end ka nagu setod etniliselt määrama? Ikkagi Mahtra sõdalaste järglased.» «Me ei tohi alla anda, meil kõigil on õigus Juuru vallas oma arvamust avaldada.» Viimaste kuude Juuru Valla Teatajat sirvides jääb mulje, et Mahtra sõda on järge saamas.

«Juuru vaim on üks kangemat sorti vaimusid,» kirjutab Juuru vallavolikogu esimees Sirje Endre, kelle varamust on pärit ka selle artikli pealkiri. Ligi 1500 elanikuga Juuru ei tahtnud haldusreformi käigus ühineda kellegagi, seal olevat juba praegu hea elada.

Paraku ootab Mahtra maid ilmselt sundliitmine suure Rapla omavalitsusega, kus elanikke koos ühinevate Kaiu ning Raikküla valdadega juba 12 000. Endre meenutab selle taustal, kuidas ka Mahtra sõja vaimne liider Ants Tertsius 1859. aastal tapiga sundkorras Siberisse viidi. «Tertsiust on igaühes meist,» kirjutab esimees vallalehes.

Tertsiuse vaimu asemel ootab meid aga Juurus ees hoopis tüdimus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles