Eesti muuseume külastati mullu 3,5 miljonit korda

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERMi eksponaat, mis kutsus üles jalaga lööma Neitsi Maarja kujutist.
ERMi eksponaat, mis kutsus üles jalaga lööma Neitsi Maarja kujutist. Foto: Sille Annuk

Eestis on muuseumid jätkuvalt populaarsed. 2016. aastal külastati Eesti muuseume kokku 3,5 miljonit korda, mis on kuus protsenti enam kui aasta varem.

Välisturistide osakaal muuseumikülastajate hulgas on viimastel aastatel püsinud samal tasemel. 2016. aastal tegid välisturistid hinnanguliselt 36 protsenti kõigist muuseumikülastustest. Kõige suurem oli välisturistide osakaal Harjumaal, ulatudes protsendini. Eesti elanikud külastasid 2016. aastal muuseume 2,2 miljonit korda, mis teeb ligikaudu kaks külastust inimese kohta, teatas statistikaamet.

Laste ja noorte kultuuriaastale kohaselt vaatlesime lähemalt ka nooremate vanusegruppide seost muuseumidega. Alla üheksa-aastased lapsed külastasid möödunud aastal muuseume 277 000 korda, mis on 18 protsenti rohkem kui 2015. aastal. Muuseumide korraldatud haridusprogrammide hulk on samuti aasta-aastalt kasvanud, ning 2016. aastal võttis neist osa ligi 450 000 alla 19-aastast noort.

Kokku külastati kõige rohkem erimuuseume, veidi väiksema külastajate arvuga järgnesid kunstimuuseumid ning arheoloogia- ja ajaloomuuseumid. Alla üheksa-aastaste muuseumikülastajate kindlaks eelistuseks olid erimuuseumid, populaarsuselt järgmised olid laste seas loodusmuuseumid ning teadus- ja tehnikamuuseumid.

2015. aastal läbi viidud kultuuritarbimise uuringust selgus, et laste olemasolu leibkonnas avaldab positiivset mõju muuseumikülastustele. Kui kõikidest Eesti elanikest olid vähemalt korra muuseumis käinud 45 protsenti, siis inimestest, kelle leibkonnas oli vähemalt üks kuni 15-aastane laps, külastas muuseumi 55 protsenti ning ilma lasteta leibkondades elavatest inimestest jõudis 2015. aastal muuseumi 41 protsenti.

2016. aastal oli Eestis 246 muuseumi, kolmandik muuseumidest kuulus riigile, kolmandik kohalikele omavalitsustele ning kolmandik olid eramuuseumid. Keskmiselt olid muuseumid avatud 226 päeva aastas, ning neis töötas kokku 1988 inimest.

Möödunud aasta üheks muuseumivaldkonna suursündmuseks oli kindlasti Eesti Rahva Muuseumi hoone avamine. Tartus asuv ERMi peahoone oli eelmisel aastal külastajatele avatud vaid kolm kuud, seega ei ole 2016. aasta andmetes veel näha Tartumaa muuseumikülastuste märgatavat kasvu.

On juba tavaks saanud, et kord aastas on üleeuroopalise muuseumiöö raames paljud muuseumid avatud tavapärasest kauem ning hiliste õhtutundideni korraldatakse laiemale publikule suunatud piletivabu üritusi. Seekordne muuseumiöö toimub laupäeval, 20. mail ning laste ja noorte kultuuriaastasse sobivalt on sel aastal muuseumiöö teema «Öös on mänge».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles