Kaczynski sõitis peaministri kiuste ELi tippkohtumisele

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Lech Kaczynski.
Poola president Lech Kaczynski. Foto: AP / Scanpix

Poola euroskeptiline president Lech Kaczynski sõitis vaatamata pea- ja välisministri soovitustele Euroopa Liidu tippkohtumisele.

Tüli Poola valitsuspoliitikute ja president Kaczynski vahel muutus teravaks eelmisel nädalal, kui osapooled ei jõudnud kokkuleppele, kes peaks kuuluma Brüsselisse sõitvasse Poola delegatsiooni, vahendas AFP.

Poola välisminister Radoslaw Sikorski palus Kaczynskit, et ta ei sõidaks Brüsselisse, sest see õõnestaks riigi positsiooni. Sikorski hinnangul oleks kohtumisele pidanud saatma kellegi, kes tunneks presidendist paremini finantspoliitilisi nüansse, sest arutlusele tulevad just ülemaailmse finantskriisiga seonduvad küsimused.

Tüli jätkus ka pärast seda, kui presidendikantselei oli kinnitanud, et Poola delegatsiooni juhib kohtumisel Kaczynski.

Poola peaminister Donald Tusk, kes on riigi peamine välispoliitiline esindaja, keelas presidendil Brüsselisse sõiduks kasutamast valitsuse lennukit. Kuid presidendikantselei suutis riigipeale organiseerida Poola lennufirma LOTi lennuki Boeing 737, mis riigijuhi Brüsselisse toimetas.

Vaatamata asjaolule, et lennukompanii keeldus lennu üksikasju kommenteerimist, teatas Poola telekanal TVN24, et lennu organiseerimine läks maksumaksjale maksma 140 000 zlotti (umbes 620 000 Eesti krooni).

Tuski kinnitusel sõitis president küll Brüsselisse, kuid ei võta osa tippkohtumisest, sest ei kuulu ametliku delegatsiooni koosseisu.

Euroopa Nõukogu kinnitusel pole Poola presidendikantselei seni kohtumise korraldajaid Kaczynski osalemisest informeerinud.

Tusk ja Kaczynski olid rivaalid juba 2005. aastal toimunud presidendivalimistel, kus konservatiivne Kaczynski suutis oma liberaalset pearivaali Tuski teises voorus edestada. Kaks aastat hiljem saatis Tuski edu aga ennetähtaegsetel parlamendivalimistel ja tema juhtimisel moodustati valitsuskoalitsioon.

Poola peaministri Tuski kabinetti on võrreldes eelmise Poola presidendi kaksikvenna Jaroslaw Kaczynski valitsusega, mis propageeris «moraalset uuendust» ja tagasipöördumist kristlike väärtuste juurde, peetud märksa liberaalsemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles