«Radar»: elu Euroopa karmimas sõjakoldes ja noored võidusõitjad võimsate masinate roolis

«Radar» / Kanal 2
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina lipp Odessa Potjomkini treppidel
Ukraina lipp Odessa Potjomkini treppidel Foto: STRINGER/REUTERS

Eelmisel nädalal Kiievis toimunud Eurovisiooni varju jäi tegelik olukord Ukrainas – iga päev toimuv sõjategevus, langenud sõdurid ning tsiviilelanikud. Kaks aastat kestnud relvarahule on seni ainult vilistatud ning lahingtegevus ei katkenud ka eelmisel nädalal. 

«Radar» vaatas laulupidu koos Eestis elavate Ukraina pagulastega ning uuris samal ajal Eestis viibinud Ukraina parlamendi liikmelt Mustafa Nayyemilt, mis toimub sõjakoldes igapäevaselt tegelikult.

Mustafa Nayyem 
Mustafa Nayyem Foto: «Radar» / Kanal 2

«See on veidi absurdne,» ütleb Nayyem, kellega «Radar» kohtus Lennart Meri konverentsil.

Nayyemi nimetatakse Maidani rahutuste isaks, sest just tema sõnumi peale Facebookis kogunes rahvas tänavatele, et toonase presidendi Janukovitši vastu meelt avaldada.

Ta lisab: «Eile rünnati meie linna, tapeti neli tsiviilisikut.»

«Iga päev on tulevahetus, peaaegu iga päev keegi langeb,» ütleb MTÜ Ukraina Kultuurikeskus juhataja Bogdan Ljutjuk.

«Sõjaga harjumine on halvim, mis meiega saab juhtuda,» räägib Ukraina Kiiev-Mohylo Akadeemia professor, poliitiliste süsteemide uurija ja filosoof Mikhail Minakov.

Bogdan Ljutjuk 
Bogdan Ljutjuk Foto: «Radar» / Kanal 2

Mida tundsid Eurovisooni vaadates Eestis elavad Ukraina pagulased ning mis toimus sõjamöllus suure peo taustal, vaata täna õhtul kell 20 algavas Kanal 2 saates «Radar».

Samuti tuleb saates jutt Eesti rallikrossi meistrivõistlustest, kus sõidetakse 200-hobujõuliste masinatega, mille kiirendus kuni 100 km/h on nelja sekundi kanti. Sel hooajal sõidab seal kaasa 11-aastane Martin Juga ning 13-aastane Marko Andreas Muru.

«Radar» uuris, kuidas on läinud nii, et lapsed võimsate masinate keskel koos professionaalsete sõitjatega rinda pistavad, kuidas on neile valmis ehitatud spetsiaalsed masinad ning mida arvavad asjast nende vanemad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles