Galerii: valitsuse maksumuudatused käivitasid riigikogus maratonistungi (14)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Parlamendi täiskogu kogunes kolmapäeva pärastlõunal pikale istungile, et muu hulgas arutada valitsuse algatatud ja opositsiooni teravat kriitikat pälvinud maksumuudatused.

Kell 14 alanud täiskogu istungil arutab parlament kokku 24 eelnõu. Esimese tunniga võttis riigikogu vastu välislähetustasu maksmise regulatsiooni muutva seaduse ning lükkas tagasi eelnõu, millega opositsiooniline Konservatiivne Rahvaerakond soovis teha valitsusele ettepaneku peatada Eesti osalemine pagulaste ümberjaotuskavas. Eelnõu, mille kohaselt saaks kaitsevägi saata Iraaki NATO juhitud kaitsevõime ülesehitamise toetamise koolitusprogrammi kuni viis tegevväelast, läbis esimese lugemise.

Kella 16ks läbisid teise lugemise eelnõud, millest üks näeb ette alternatiivsete tubakatoodete aktsiisiga maksustamise, teine viib tolliseaduse kooskõlla Euroopa Liidu uute tollialaste õigusaktidega, kolmas, niinimetatud Uberi eelnõu muudab taksoveonõudeid ning neljas sätestab riigikaitse valdkonna arengukava menetlemise erisuse.

Kella 19ks läbis esimese lugemise kahekomponendilise pakendiaktsiisi eelnõu. Seaduseelnõu eesmärk on vähendada turule toodava pakendi kogust, muuta läbipaistvamaks pakendiaktsiisi rakendamine ning suurendada sellest laekuvaid makse, teatas ministeerium. Vabaerakonna fraktsioon, Reformierakonna fraktsioon ja Eesti Konservatiivse Erakonna fraktsioon tegi ettepaneku pakendiaktsiisi eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata, kuid see ettepanek ei leidnud riigikogus toetust.

Kella 21.45ks läbis valitsuse algatatud magustatud joogi maksu seaduse eelnõu riigikogus esimese lugemise. Opositsiooni ettepanek eelnõu tagasi lükata, ei leidnud toetust. Eelnõule muudatuste esitamise tähtaeg on 31. mai.

Kella 2.20ks oli riigikogu ühele poole saanud 13. päevakorrapunktiga ehk riigieelarve muutmise eelnõuga.

Esimesele lugemisele jõuab päevakorra kohaselt 17 eelnõu. Nende hulgas on valitsuse algatatud ja opositsiooni teravat kriitikat pälvinud seadusemuudatused, millest näiteks üks kehtestab ettevõtluskonto, teine magustatud joogi maksu, kolmas pakendite täiendava aktsiisi ning neljas näeb ette osalusoptsioonide ja ettevõtluses kasutatavate autode maksustamist, ettevõtete kontsernisisestele laenudele panditulumaksu kehtestamist ja pankade tulumaksu avansilisi makseid. Esimesele lugemisele tuleb ka muudatus, mille kohaselt hakatakse riigieelarve tasakaalureeglit jälgima mitme aasta keskmisena, ning muudatus, mis näeb riigiettevõtete nõukogude liikmete valimiseks ette nimetamiskomitee.

Kokku seitset esimest korda täiskogu ette jõudvat eelnõu tutvustab parlamendile rahandusminister Sven Sester, kellele opositsioon esitab hulgaliselt küsimusi.

Opositsioonilise Reformierakonna esimees Hanno Pevkur ütles ennelõunal Postimehele, et opositsiooni eesmärk ei ole täna istungit iga hinna eest venitada, vaid olla konstruktiivne ja kriitiline, küsida rahandusministrilt küsimusi ja oma seisukohad välja öelda. Samuti taotletakse tema sõnul vaidlusi tekitavate eelnõude menetlusest välja hääletamist.

Pevkuri sõnul ei ole riigikogu pidanud ammu arutama nii kehva ettevalmistusega eelnõusid, millel on ettevõtluskeskkonnale sedavõrd suur mõju. «Igaühel on iga eelnõu juures kaks küsimust. Püüame võimalikult palju teada saada, miks sellised rumalad, ettevõtluskeskkonda hävitavad ettepanekud laual on,» ütles ta.

Eelnõude teiseks lugemiseks otsustatakse Pevkuri sõnul, kas hakatakse kasutama ka venitamistaktikat. Teiseks lugemiseks on opositsioonil võimalik esitada hulgaliselt muudatusettepanekuid, lasta neid täiskogul hääletada ja võtta enne hääletamist kuni 10-minutilisi vaheaegu. Samuti saavad kõik saadikud esineda kuni kaheksaminutilise sõnavõtuga, samas kui esimesel lugemisel on läbirääkimistel osalemise võimalus ainult iga fraktsiooni ühel esindajal.

Koalitsiooni kuuluva Isamaa ja Res Publica Liidu uueks juhiks valitud Helir-Valdor Seeder ütles ERRi raadiouudistele, et kuna riigikogu päevakord lepiti kokku enne erakonna suurkogu, ei saanud ta seda vankrit varem peatada, ehkki peab seda vajalikuks. Tema sõnul lõpetatakse vaidlusaluste eelnõude tänased esimesed lugemised, kuid teisele lugemisele ei minda nendega enne, kui on koalitsioonis selgeks räägitud, millised võimalused on neid muuta.

Parandusi sooviks Seeder teha kolme eelnõusse, mis käsitlevad panditulumaksu, pakendiaktsiisi ja magusamaksu kehtestamist. Lisaks soovib ta taastada abikaasade ühisdeklaratsiooni esitamise võimaluse või luua uue, varasemat olukorda taastava regulatsiooni, vahendas ERRi portaal.

Maksumuudatustega riigikogu täiskogu tänane tööpäev aga ei lõpe. Esimesele lugemisele tulevate eelnõude hulgas on teiste seas ka näiteks Rail Balticu raudteeühenduse arendamise kokkuleppe ratifitseerimise ettepanek, mille vastu toimus täna pärastlõunal riigikogu hoone ees ka opositsioonilise Konservatiivse Rahvaerakonna korraldatud pikett.

Samuti arutab parlament muu hulgas presidendi puhkuse kaotamist ning kaht e-hääletamise aega muutvat eelnõu, millest ühe on esitanud valitsus ja teise opositsioonilise Reformierakonna fraktsioon.

Seaduse kohaselt kestab riigikogu täiskogu kolmapäevane istung päevakorra ammendumiseni, kuid mitte kauem kui neljapäeva hommikuni. Homme kell 10 algaval istungil arutatakse juba kutsehariduse olukorda ja arengusuundi.

Kommentaarid (14)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles