Tööandja tagant varastanud Maxima töötaja pandi üldkasulikule tööle (1)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ümera Maxima.
Ümera Maxima. Foto: Andres Haabu / Postimees

Prokuratuur lõpetas hiljaaegu kriminaalmenetluse Ümera Maxima iseteeninduskassade töötaja suhtes, kes aitas oma tuttavatel ligi kolme tuhande euro eest kaupa varastada.

Põhja ringkonnaprokuratuur lõpetas kriminaalmenetluse ja määras 80 tundi üldkasulikku tööd endisele Ümera Maxima iseteeninduskassade konsultandile, kes aitas tunamullu oktoobrist novembrini oma tuttavatel ligi 3000 euro eest Maxima kaupa varastada.

Konsultandi ülesannete hulka kuulub iseteeninduskassade kontrollimine, klientide poolt skaneeritava kauba kontrollimine ning paranduste tegemine juhul, kui kaup on valesti skaneeritud.

Kahtlustuse kohaselt tühistas töötaja aga ostu pärast seda, kui tema kaasosalised olid kauba skaneerinud. Nii lahkusid tema tuttavad korduvalt poest kaubaga, mille eest nad ei olnud tasunud. Sel viisil varastasid iseteeninduskassade konsultant ja tema kaasosalised poest kaupa 30 korral.

Varguse avastas Maxima turvaosakonna juht, kes kinnitas tunnistajana ütlusi andes, et Maximale tekitati selle teoga kahju 2883 euro eest.

Prokuratuurile esitatud materjalide hulgas on salvestused iseteeninduskassade juurest, kust on näha kõigi kahtlustatavate tegevus kuupäevaliselt ja kellaajaliselt.

Lisaks Maxima töötajale said kahtlustuse veel tema neli tuttavat. Kõik on oma süüd tunnistanud, tehtut kahetsenud ja nõustunud tekitatud kahju hüvitama, selgub kriminaalmenetluse lõpetamise määrusest. Üks neist tunnistas, et ta pani teo toime, kuna tal puudus tol ajal sissetulek.

Põhja ringkonnaprokuratuur otsustas endise Maxima töötaja suhtes kriminaalmenetluse lõpetada, kuna teda ei ole varem kriminaalkorras karistatud. Küll on teda ühel korral väärteokorras karistatud.

Prokuratuur leidis, et antud juhul on tema seaduskuulekale käitumisele mõjutamine saavutatav ka «kergemaliigilisel viisil». Samuti on endine töötaja väljendanud valmidust hüvitada oma osa tekitatud kahjust.

Nii lõpetaski prokuratuur tema suhtes kriminaalmenetluse tingimusel, et ta teeb 80 tundi üldkasulikku tööd ning korvab endisele tööandjale tekitatud kahju.

Kohe lõpetati tööleping ja teatati politseisse

Maxima Eesti operatsioonidirektor Marko Põder selgitas täna päeval Postimehele saadetud kirjalikus vastuses, et tegu on poolteist aastat tagasi ühes kaupluses avastatud vargustega, kus lühikese perioodi jooksul teostati ühe töötaja kaasabil iseteeninduskassades ostusid ilma nende eest tasumata. 

«Nii pea kui taoline kuritarvitamine oli tõendatud, lõpetasime selle töötajaga töölepingu ning pöördusime politseisse,» kinnitas ta. 

Tema sõnul on tänaseks osalised oma süüd tunnistanud ja mõnede osas on kriminaalmenetlus juba lõpetatudki.

«Sellised kuritarvitused töötajate poolt on erandlikud,» ütles Põder, lisades, et paraku ei ole ükski ettevõtja taoliste ega teiste kuritarvitamiste vastu täielikult kaitstud. «Just sel põhjusel me pidevalt ka täiustame oma kontrollmehhanisme.»

Mida töötaja abiga varastati?

Enam kui kuu aja jooksul varastati Ümera Maximast töötaja kaasabil kõiksugu kaupa. Toidu-, kodu- ja kosmeetikakauba kõrval jäeti maksmata ka näiteks kassi jalutusrihmade, juuksesirgendaja, naiste spordipükste ja aluspükste eest. Mõned näited:

5. oktoober 2015 kell 21.47, kokku 64,11 eurot

  • Kilekott Maxima, maksumusega 0,1 eurot; karastusjook Coca- Cola, maksumusega 0,99 eurot + pet pudel, maksumusega 0,1 eurot; käsitöölõng Lisa Big, maksumusega 4,99 eurot; käsitöölõng Lisa Big, maksumusega 4,99 eurot; kruus I love you 1,99 eurot x 2 tk, kogumaksumusega 3,98 eurot; froteekäterätik, maksumusega 0,95 eurot; froteekäterätik, maksumusega 0,95 eurot; kassi jalutusrihm, maksumusega 3,99 eurot; juuksesirgendaja Bosch, maksumusega 19,99 eurot; kindad Seven Lemon, maksumusega 6,99 eurot; lemmiklooma mänguasi Best, maksumusega 1,19 eurot; küünelakk Buk New Formula, maksumusega 0,99 eurot; küünelakk Buk Nail Art, maksumusega 1,09 eurot; kaunistus maksuimusega 2,55 eurot; kahepoolne küüneviil Buk, maksumusega 0,89 eurot; kassi jalutusrihm Flexi Cat, maksumusega 7,69 eurot; lemmiklooma kamm, maksumusega 1,69 eurot.

10. oktoober 2015 kell 15.30, kokku 136,10 eurot

  • WC värskendaja Domestos Pallidega, maksumusega 1,59 eurot; tualettvesi Adidas Pure, maksumusega 4,99 eurot; WC puhastusvahend Domestos Zero, maksumusega 2,89 eurot; Spiraalšvamm Vileda, maksumusega 0,99 eurot; Viltpliiatsid Maped Color, maksumusega 3,29 eurot, kinkekott, maksumusega 1,19 eurot; kummikindad Vileda Sensetive, maksumusega 1,79 eurot; plastmassist konksud, maksumusega 1,69 eurot; värvilised pliiatsid, maksumusega 5,99 eurot; raamat Tatški 2, maksumusega 1,19 eurot; plüüšist mänguasi Cocount, maksumusega 5,49 eurot; siider Somersby, maksumusega 0,97 eurot+ klaasipudel, masumusega 0,1 eurot; raadioauto 1: 24 Welly , maksumusega 16,99 eurot; Geelilaki stardikomplekt, maksumusega 49,90 eurot; kaasaskantav aku Havit PB115, maksumusega 19,99 eurot; kehakreem Tutti Frutti, maksumusega 1,29 eurot; geellakk Depend GelLack 039, maksumusega 5,99 eurot; Geelilaki eemalduse mähis, maksumusega 1,89 eurot; geelilaki puhastusvedelik, maksumusega 7,69 eurot, kilekott Maxima 0,1 eurot x 2 tk ,kogusummas 0,20 eurot; kokku summale 136,10 eurot.
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles