Europoli operatsiooni käigus peeti Eestis kinni neli küberkurjategijat

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurjategijad puurisid või sulatasid riistvarale ligipääsuks pangaautomaadi korpusesse augu.
Kurjategijad puurisid või sulatasid riistvarale ligipääsuks pangaautomaadi korpusesse augu. Foto: Europol

Politsei pidas rahvusvahelise operatsiooni raames Euroopa riikides kinni 27 küberkurjategijat, kes varastasid pangaautomaatidest raha, neli kahtlusalust peeti kinni ka Eestis ning nemad on praeguseks oma karistuse kätte saanud.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Marie Aava ütles Postimehele, et Eestis oli eelmise aasta lõpus kaks juhtumit, kui pangaautomaatidest üritati raha varastada.

Ühel juhul tegutses Ukraina kodanik üksinda, teisel juhul kolm Eesti meest koos. Eesti pangaautomaatide tühjendamine osutus edutuks ja ükski kurjategija raha ei saanud.

Tänaseks on kõik Eestis kinni peetud mehed oma karistused kätte saanud.

Europoli tänase pressiteate kohaselt tegelesid kurjategijad pangaautomaatidest raha varastamisega niinimetatud «Black Box» rünnakutega.

Politsei pidas aastatel 2016-2017 kinni kokku 27 inimest, seal hulgas 11 Prantsusmaal, neli Eestis, kolm Tšehhis, kolm Norras, kaks Hollandis, kaks Rumeenias ja kaks Hispaanias. Viimased vahistamised selle operatsiooni raames toimusid paari nädala eest Hispaanias.

«Black Box» rünnakuga ühendatakse pangaautomaat füüsiliselt mingi seadmega, näiteks sülearvutiga, mille abil saadetakse rahaautomaati korraldus väljastada sularaha. Kurjategijad puurisid või sulatasid riistvarale ligipääsuks pangaautomaadi korpusesse augu ja ühendasid seadme kohapeal füüsiliselt. Seadmega on võimalik anda pangaautomaadile korraldus väljastada kogu olemasolev sularaha. Korraga on võimalik niimoodi saada pangaautomaadist kätte sadu tuhandeid eurosid.

Kurjategijad puurisid või sulatasid riistvarale ligipääsuks pangaautomaadi korpusesse augu. Foto: Europol.
Kurjategijad puurisid või sulatasid riistvarale ligipääsuks pangaautomaadi korpusesse augu. Foto: Europol. Foto: Europol

Kurjategijad ründasid pangaautomaate enamasti Rumeenias, Moldovas, Venemaal ja Ukrainas. Uurimine jätkub ning Europoli teatel on oodata veel kinnipidamisi.

Kriminaalasja uurimisel osalesid õiguskaitseorganid 20 riigist. Kurjategijaid aitasid tabada Horvaatia, Tšehhi, Taani, Eesti, Prantsusmaa, Saksamaa, Kreeka, Ungari, Iirimaa, Itaalia, Hollandi, Poola, Rumeenia, Slovakkia, Sloveenia, Hispaania, Suurbritannia, Moldova, Norra ja Ameerika Ühendriikide politseinikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles