Tänavaküsitlus laulupeost: venekeelsed laulud rikuks laulupeo tähenduse (13)

Elisabeth Kungla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eilses ETV arutelusaates «Suud puhtaks» ütles abilinnapea Mihhail Kõlvart (KE), et kindlasti käiks laulupidudel suurem osa venelasi, kui seal kõlaks vähemalt üks venekeelne laul. Uurisime inimestelt, kas nende arvates võiks laulupeo repertuaaris olla ka mõni venekeelne laul.

Loe siit: «Kõlvart: laulupidudel võiks kõlada vähemalt üks venekeelne laul»

Arvamused jagunesid kahte leeri – oli nii neid, kes leidsid, et mõni vene laul oleks kindlasti meeldiv üllatus venelastele ja samas leiti, et tegu on eestlaste peoga ning nõnda see võiks ka jääda.

«Vene keeles on lauldud küll. See on eestlaste pidu,» ütles Lemmi, kes on ka ise muusik ning terve elu laulupidudel laulmas käinud.

Angelo leidis, et laulupeo enda sümboolika ja eesmärk on siiski näidata isamaalisust ja vabadust ida naabritest. «Ütleme nii, et venekeelsete laulude laulmine nii öelda rikuks ära selle tähenduse laulupeo jaoks.»

«Eesti laulupidu, eesti laulud. See on rahvuseüritus – ma ei näe, miks peaksid seal võõrkeelsed laulud kõlama,» leidis Triinu.

Leili leidis, et üks-kaks vene laulu võiks iseenesest laulupeol kõlada küll. «Selle vastu pole midagi, sest meil on ju venelased, kes käiksid tõesti laulupeol, kui oleks venekeelseid laule. See oleks neile meeldiv üllatus, et peetakse ka neid meie rahvuskaaslaseks. Minul ei ole selle vastu midagi,» rääkis Leili.

«Vene laul peaks olema, kuna me oleme head naabrid. Läti laulu võib-olla ei tule, aga me tahame naabritega hästi läbi saada,» märkis Peeter.

Milline venekeelne laul võiks kõlada laulupeol? Nii Leili kui Peeter tõdesid, et laul võiks olla siis üldtuntud laul, mis ühendaks nii eestlasi kui venelasi, oleks nii öelda ühislaul ja läheks mõlemale südamesse.

Loe ka koorijuhtide mõtteid: «Koorijuhid: Kõlvart ei jaga maad ega ilma»

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles