Simson: Langi juurateadmised tõid Eestile sadu miljoneid kahju

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Peeter Langovits

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Kadri Simson ütles, et Reformierakonda kuuluva justiitsminister Rein Langi tegevuse tõttu RAS Ookeani kohtuvaidluses sai Eesti riik sadu miljoneid kroone kahju.

Simson ütles, et 2003. aastal esitasid kolm välispanka Eesti Vabariigi vastu hagi rahvusvahelisse investeeringute kaitse vahekohtusse, vahendas Keskerakonna pressiesindaja.

«Nad nõudsid, et Eesti riik hüvitaks neile kahju, mis tekkis seoses 1989. aastal ESVA kalapulgatehasele antud laenuga, mis jäi tasumata,» märkis Simson.

«Laenu käendas RAS Ookean, mis riigi aktsiaseltsina allus riigi juhtimisele. Näiteks otsustas valitsus 1994. aastal kollektiivselt, et RAS Ookeani laevad tuleb müüa, et pankadele võlg tasuda. Ometi juhtus millegipärast nii, et võlg jäi tasumata ja võla tagatiseks olnud laevad haihtusid,» rääkis Simson.

«RAS Ookean ise, mis läks 1995. aastal riigi (ASi Tallinna Sadam) taotlusel pankrotti, vaidlustas pankade nõuded Eesti kohtutes. Eesti Vabariik välisinvesteeringute  kaitsjana saavutas olukorra, kus Eestisse rajati võõra raha eest kalapulgatehas, mille toodangut Eesti rahvas sööb kuni viimase ajani, kuid raha investeerinud välispangad mingit raha enam ei näinud,»  kirjeldas Simson.

Simson ütles, et see häbiväärne lugu lõppes Eesti Vabariigile vahekohtus
lüüasaamisega ja 243 miljoni krooni kaotusega.

«Vaidluse oleks võinud lahendada ka kompromissläbirääkimistega,» märkis Simson.

«Riiki esindanud advokaat Aivar Pilv hoiatas, et riik võib jääda vahekohtus
kaotajaks ning peab pankadele nõude kas osaliselt või täielikult kompenseerima, justiitsminister Lang advokaat Pilve arvamusega ei arvestanud. Samas väitis rahandusminister Ivari Padar, et võimaliku kompromissina oleks arutatud 75 miljoni krooni maksmist,» sõnas Simson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles