Video: sajad rootslased ja soomlased tulid Eestisse, et sõita Türi lillelaadale (1)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Sadamasse saabus täna hommikul ligi pool tuhat rootslast ja veel sadu soomlasi, kes kõik sõitsid Eestisse, et käia spetsiaalselt Türi lillelaadal.

Laevalt saabunud väliskülalistega sadamas vesteldes selgus, et soomlaste jaoks on Türi lillelaada külastamine juba aastatepikkune traditsioon, nii mõnigi ütles, et tuleb lillelaadale 10. korda. Ka rootslaste seas oli neid, kes olid Türi lillelaadale minemas juba mitmendat aastat. Lisaks haruldastele ja kohapeal aretatud taimedele meeldib neile sealne atmosfäär, samuti olevat Türi lillelaada ajal alati väga ilus ilm.

Kui valdav osa väliskülalisi näis päevasest reisist Türi lillelaadale üsna vaimustunud olevat, siis üks rootsi vanahärra oli sõidu suhtes üsna skeptiline. «Naine käskis tulla,» sõnas ta. Seda, mida osta kavatsetakse, ta samuti ei teadnud. «Küsige naise käest.»

Tallink Grupi reisi koordinaator Reet Frid rääkis, et tema viis täna 11 reisibussiga Rootsist päevaks Türi lillelaadale 450 rootslast. «Neid on Rootsist üle terve maa. Alates Lõuna-Rootsist Malmöst kuni Lapimaani välja,» rääkis ta ja lisas, et ilmselt on teisi korraldajaid Rootsist veel.

Fridi sõnul on Rootsi aiandusselts käinud Türi lillelaadal juba seitse aastat. «Kõigepealt me tegime väikese õpireisi Rootsi aiandusseltsi kollektiivile. Neile väga meeldis ja nad leiavad, et need taimed siin täiesti unikaalsed, need on kõik kohapeal kasvatatud ja aretatud ning see on maailmas niivõrd ainulaadne, kuigi nad käivad oma liikmetega nii Hollandis, Londonis kui ka Chelseas, aga nad iga aasta tulevad Türile. See, mis siin toimub, on niivõrd unikaalne,» lausus ta.

Bussireisidel on kaasas ka taimeeksperdid, kes peavad huvilistele botaanikaalaseid loenguid. «Nende inimeste arvamus on väga tähtis nendele, kes kaasa sõidavad. Väga paljud on siin kolmandat-neljandat aastat,» ütles Frid.

Korraldajate sõnul väisas mullu Türi lillelaata ligikaudu 10 000 välismaa külalist, kokku käis laadal 30 000 – 40 000 inimest, laadal kaupleb umbes 700 müüjat.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles