Eestlased Manchesteris: rünnak ehmatas kõiki väga, aga linna ja inimeste suhtes tekib austus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ariana Grande kontserdil kärgatas plahvatus, vähemalt 22 inimest sai surma.
Ariana Grande kontserdil kärgatas plahvatus, vähemalt 22 inimest sai surma. Foto: STRINGER/REUTERS

Eestlasest Manchesteri elanik Rica Williams, kes jälgis terve öö kodulinnas toimuvat sotsiaalmeedia ja raadio vahendusel, ütles Postimehele, et Manchesteri rahvas on väga avatud ning pärast tragöödiat reageeriti kiiresti: taksojuhid asusid tasuta inimesi sõidutama ning paljud avasid abivajajatele oma koduuksed.

«Õnneks meil seal tuttavaid ei olnud, aga spordihall oli suur ja rünnak puudutab otseselt paljusid inimesi. Laiemalt võttes šokeeris see muidugi kõiki elanikke,» rääkis Williams Postimehele. Et kontserdil oleks eestlasi olnud, seda pole ta kuulnud.

Tema abikaasa töötab linnavalitsuses pressiesindajana ja ta sai öösel ajakirjanikult kõne, mispeale mees tööle ruttas. Naine ise ei ole samuti sõba silmale saanud, vaid on öö otsa end sotsiaalmeedia ja raadiote vahendusel juhtunuga kursis hoidnud.

Esialgu levisid juhtunust erinevad spekulatsioonid – kes arvas, et lõhkes suur õhupall, kes arvas, et plahvatas pomm. «Umbes kella kaheks öösel oli teada, et juhtunut käsitletakse terrorismina,» märkis Williams.

«Kohe esimese asjana püüti inimesed turvalisse kohta saada ja anti arstiabi. Manchesteri rahvas on väga avatud ja reageeriti väga kiirelt: taksojuhid hakkasid kiiresti inimesi tasuta vedama, inimesi kutsuti enda kodudesse,» rääkis naine.

Manchester Arenal esinenud Ariana Grande on tema sõnul väga populaarne just laste ja noorte seas ning kuigi kontsert lõppes hilja, võib oletada, et külastajate seas oli palju lapsi.

Praegu on Williams lapsega kodus. «Jälgin endiselt, mis toimub, ja ega ma väga linna kipu,» märkis ta.

Esmaspäeva õhtul toimus Suurbritannias Manchester Arenal plahvatus, milles hukkus viimastel andmetel vähemalt 22 inimest ja sai vigastada üle 50 inimese. Populaarses spordiürituste- ja kontserdipaigas oli parajasti lõppenud USA laulja Ariana Grande esinemine.

Loe lisaks: Blogi: Inglismaal Ariana Grande kontserdil kärgatas plahvatus, vähemalt 22 inimest sai surma

Arhitektuuritudeng: rünnak ehmatas kõiki väga

Manchesteri arhitektuurikooli doktorant Kaija-Luisa Kurik viibis täna ennelõunal linnasüdames asuva kaubanduskeskuse Arndale’i kõrval. «Kõndisin Arndale’ist mööda ja vaatasin sisse. Seal on uksed küll lahti, aga politseinikud kõnnivad ringi,» lausus ta.

Lõuna-Manchesteris elav naine rääkis, et läks hommikul kella 6 paiku trammile, et sõita tööle Rochdale'i linnavalitsusse. Victoria jaam asub täpselt Manchester Arena kõrval, kus kontsert toimus.

Kella 6 ajal hommikul oli olukord seal rahulik. «Ma igal juhul loobusin tööle minemisest. Inimesed üritavad siiski kõik rahulikult tööle jõuda, liiklus on küllaltki kaootiline,» rääkis Kurik.

Igal pool seisavad politseinikud, Manchester Arena ja Victoria raudteejaama ümbrus on Kuriku selgitusel liikumiseks blokeeritud.

«Facebooki põhjal ja selle põhjal, mis ma kuulen, et inimesed bussis räägivad, on kõik üsna šokeeritud ja ehmatanud, aga samal ajal väljendavad ka suurt vaimustust oma linna vastu,» ütles Kurik.

Sotsiaalmeedias jagatakse Kuriku sõnul erinevaid abipakkumisi, hotellid on inimestele oma uksed avanud. «Austus oma linna või Manchesteri vastu tekib, tore on vaadata, kuidas inimesed reageerivad pigem kannatlikult ja headusega, aga väga kahju on sellest, mis juhtus,» lausus ta.

Kurik ütles, et teise Manchesteris õppiva eestlasest doktorandiga võtsid nad täna ka ühendust ja kinnitasid teineteisele, et nendega on kõik korras.

«Ikkagi teistsugune tunne on, kui see juhtub nii ligidal. Samal ajal on suuri rünnakuid olnud Brüsselis ja mujal Euroopas, ikka elad kaasa, aga kui oled nii lähedal, siis mõjub ehmatavalt,» lausus doktorant ja lisas, et linnaruumis liikudes ta end vähem turvaliselt ei tunne. Kurik lisas, et praegu on Suurbritannias peatatud ka peagi saabuvate parlamendivalimiste valimiskampaaniad.

Kuriku hinnangul oli Manchesteris varem olnud väiksemaid vahejuhtumeid, kuid sellist terrorirünnakut ei osanud keegi oodata. «Ohuhetki on olnud, aga see on ikkagi täiesti ootamatu. Lisaks veel rünnati kontserdil, kus oli hästi palju noori inimesi, ikka väga ehmatav,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles