Tsahkna Iraagis: meie kaitseväelased annavad võitluses Islamiriigiga suure panuse

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iraaki sõitnud kaitseminister Margus Tsahkna hinnangul annavad seal teenivad Eesti kaitseväelased suure panuse võitluses nn Islamiriigiga ja aitavad sellega tagada ka Eesti julgeolekut.

Eesti kaitseväelased koolitavad alates möödunud aasta augustist operatsioonil Inherent Resolve Iraagi julgeolekujõudude liikmeid, et nad suudaksid ise oma riigi nn Islamiriigi (ISIL) käest vabastada.

Eesti osaleb ISILi vastases koalitsioonis kaitseväe instruktoritega, kes koolitavad Iraagi julgeolekujõudude liikmeid. Eesti panustab koalitsiooni kuueliikmelise väljaõppemeeskonna ja staabiohvitseriga.

Kaitseväe instruktorid teenivad Iraagis Anbari provintsis Taani kontingendi koosseisus, sõjalise nõunikuna teeniv vanemstaabiohvitser paikneb Bagdadis. Riigikogu on andnud kaitseväele mandaadi osalemaks operatsioonil Inherent Resolve kuni kümne kaitseväelasega.

Eesti kaitseväelaste pühendumust ja loovust tunnustasid kaitseministeeriumi teatel nii Taani ohvitserid, kelle alluvuses Eesti kaitseväelased teenivad, kui ka Iraagi võitlejad, keda eestlased õpetavad. «Kaitseministrina oli mul au kuulata meie kaitseväelaste kohta niivõrd kiitvaid hinnanguid,» sõnas Iraagis viibiv Tsahkna.

USA juhitav ISILi vastane rahvusvaheline sõjaline operatsioon Inherent Resolve käivitus 15. juunil 2014. Operatsiooni eesmärk on ISILi vastane otsene ja toetav sõjaline tegevus, eelkõige Iraagis ja Süürias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles