Riigikogulane Märt Sults sai infarkti (3)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Sults möödunud sügisel presidendivalimistel riigikogus.
Märt Sults möödunud sügisel presidendivalimistel riigikogus. Foto: Sander Ilvest

Keskerakondlasest riigikogu liige Märt Sults ütles, et sai eelmisel neljapäeval südameinfarkti. Ta sai haiglast välja täna.

Sults (56) meenutas, et hakkas end halvasti tundma eelmise nädala neljapäeval kella 14 ajal. «Olin koolis ära teinud konsultatsioonid, kitarritunnid ja Põhja-Tallinna halduskogu maakomisjoni. Kella 18st läksin lastele eksami ettevalmistusi tegema ja siis ma mõtlesin, et ma mõõdan vererõhu kiirabis üle,» kirjeldas ta.

Sults rääkis, et endise elukutselise sportlase, käsipallurina lähtus ta teadmisest, et kui tunned, et midagi on valesti, siis tuleb minna arsti juurde. «Kuigi mind õpetati noorena valu kannatama, siis see oli natukene vale valu.»

«Siis mulle hästi kiiresti pandi kohe klemmid külge ja viidi haiglasse. Ma selle sõidu peale mõtlesin, et äkki ma tõesti suren ära, kui nad nii hullusti minuga möllasid,» lausus Sults. Selgus, et tal on infarkt.

Järgmine hetk askeldas tema ümber juba rohkem meditsiinitöötajaid. «See tase, kuidas neid asju tehti, oli kohutavalt kift. Kõik see oli perfektne, väga kõrgel professionaalsel tasemel. Ümber minu siblis 10-15 inimest. Igaüks teadis täpselt oma ülesannet, riided lendasid seljast nii nagu need polekski minu riided olnud. Kõik käis kohutava tempoga. Ma nautisin seda professionaalsust.»

Sults pandi kaheks päevaks reanimatsiooni osakonda. «Tromb jäi südamesse kinni. See on hea, et ta sinna kinni jäi. Kui oleks edasi läinud, siis oleks ajju läinud,» lausus ta.

Riigikogulane rõhutas, et kogu teenindav personal oli üliprofessionaalne, rääkis eesti keeles, kõik olid venelased. «Nüüd ma küsin Ossinovski käest, et kus on eestlased?»

«Ma võtan mütsi maha, mismoodi alarahastatud tervishoiusüsteem ja reanimatsioon töötavad. Kui sealt abi ei saa, siis ei ole enam tõesti mitte kuskilt võimalik abi saada. Kui mul mingid asjad tulevikus õnnestuvad, siis igale asjale ma panen juurde, et tänu regionaalhaiglale, et te mind elus hoidsite,» lausus parlamendisaadik.

Endine Tallinna Kunstigümnaasiumi direktor tõdes, et tervisega tal probleeme olnud pole – viimase kolme aasta jooksul on ehk korra vaid külmetanud. Sellegipoolest ütles ta, et üllatusena see talle ei tulnud – sellise elutempo juures on tema hinnangul alles 56-aastaselt infarkt saada puhas õnnistus. «Viimased kaheksat aastat ma iga hommik tänan, et mulle antakse üks päev veel.»

Loobub suitsetamisest

Sults teatas, et olles haiglas viis päeva elu üle järele mõelnud, lubab ta teha oma elus mitu muudatust. Esiteks lubas ta, et keegi ei näe teda enam suitsetamas, sest ta jätab suitsetamise maha. Teiseks lubas ta hakata sööma vähemalt kolm korda päevas. Kolmandaks lubas ta hakata regulaarselt trenni tegema.

Kas ta kavatseb ka rohkem puhata? «Kas viiking muudab oma elurütmi?» naeris Sults ja lisas, et praegu käskisid tal arstid kuu aega väga rahulikult võtta.

Ka lubas Sults, et ei jäta edaspidi oma arvamust asjadest kunagi enda teada. Veel lubas ta seoses tervishoiu rahastamisega juba teha arupärimise tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovskile.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles