Osa Valgamaa bussiliine suletakse novembrist

, Valgamaalane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liinibuss. Foto on illustreeriv.
Liinibuss. Foto on illustreeriv. Foto: Siim Sülla.

Esimesest novembrist suletakse Valga maakonnas vähem kasutatavad bussiliinid, et teisi selle arvelt elus hoida.

Järgmise kuu algusest suletakse maakonnas neli bussiliini, kirjutas Valgamaalane.

Valga maavalitsuse peaspetsialist transpordi alal Liia Rätsep ütles, et kinni pannakse need bussiliinid, kus kõige vähem sõitjaid.

Kõigil maakonna bussiliinidel on läbi viidud reisijate loendus. Suletavate keskmine reisijate arv jääb alla kümne. Rätsepa sõnul on õhtusel Valga–Jõgeveste–Tõrva liinil keskmine sõitjate arv olnud kaks, Tõrvast kell veerand seitse tagasi tuleva bussiga aga sõidab keskmiselt kolm inimest.

Samuti sulgemisele minevat Valga–Laatre–Vilaski–Valga liini kasutab keskeltläbi kuus sõitjat, aga seda ainult Laatreni sõiduks – tagasi Valka tuleb buss enamasti tühjalt. Suletavatest liinidest kõige rohkem reisijaid on olnud pärastlõunal Valgast läbi Tsirguliina Antslasse ja sealt kell neli sama teed tagasi tulnud bussiliinil – keskmiselt üheksa.

Rätsep rõhutas suletavatest bussiliinidest rääkides, et otsuste tegemisel on püütud leida võimalusi, et elanikkond võimalikult vähe kannataks. «Ükski piirkond ei jää selle pärast ühistranspordiga katmata,» rääkis ta. Et allesjäävad liinid paremini sõitjate soovidele vastaksid, tehakse ka neisse mitu muutust.

Vedaja selgumata

Praeguseks ei ole veel selge, kes jätkab reisijate vedu maakonna liinidel. Kõnelused, et leida järgmiseks aastaks Valga maakonna esimese liinigrupi vedaja, algavad täna. Sinna liinigruppi kuuluvad kõik bussiliinid peale nende, mis teenindavad Hargla ja Otepää piirkonda.

Praegu ei ole veel lõplikult kindel riigi poolt maakonnale eraldatav bussiliinide dotatsiooni suurus. Teatavasti on järgmise aasta riigieelarve valitsuses küll kinnitatud, aga menetlemine Riigikogus veel käib. «Räägitakse umbes 25protsendilisest tõusust, aga kuni seda paberil kinnitatud ei ole, ei saa midagi lõplikku öelda,» rääkis Rätsep riigi toetusest.

Täna algavatele läbirääkimistele on kutsutud kolm firmat. Lisaks praegusele vedajale – ASile GOBus – osalevad ka eelmises voorus kaks odavamat pakkumist teinud Automen OÜ ja AS Mulgi Reisid.

Liini sulgemisest ei olnud veel kuuldud

Kolmapäeva hommikul istus Tõrva–Jõgeveste–Valga liini teenindanud AS Go Bus bussi roolis Arkadi Visnapuu. Üks sulgemisele minevatest liinidest sõidab sama trassi aga vastupidises suunas ja õhtul. Pika staažiga bussijuht Visnapuu pidas sulgemisplaani mõistlikuks.

«See on mõttetu liin. Kümme minutit varem, kell viis, tuleb Tõrva–Tartu buss välja. Enamasti sõidetakse sellega,» rääkis ta. «Paar nädalat tagasi, kui sõitsin seda õhtust liini, läbisin kogu tee Tõrva ja tagasi üksi.»

Visnapuu sõnul ei ole hindade tõus sõitjate arvu eriti muutnud. Mees tõi näiteks, et Antsla–Kobela vahel oli pileti hind kuus krooni. Buss seisab Antslas pool tundi ja tuleb tagasi, nii et inimestel on hea käia poes leiba ostmas. Kui miinimumpileti hind tõusis kümnele kroonile, alguses küll reisijate hulk vähenes, aga nüüd on nad tagasi tulnud.

Elvi Puhvel Alamõisa lähedalt, kes Jõgevestest ja Hummulist läbisõitvat bussi tihti kasutab, ei olnud ühe liini sulgemisest veel midagi kuulnud. Kolmapäeva hommikul sõitis ta Tõrva ja pidi selleks esmalt ühe Valka sõitva bussiga Hummulisse sõitma ja seal teise peale ümber istuma. Kokku kulub nii Tõrvas poes käimisele 45 krooni.

«Kui bussid nii käivad nagu praegu, siis saab veel kuidagi olla, aga vahepeal lubati mõni veel ära võtta – siis ei saa mitte enam poeski käia,» rääkis Elvi Puhvel. Pärast viit Valgast läbi Jõgeveste Tõrva sõitvat bussi ta siiski eriti ei kasuta.

Aino Valgegi tuli eile hommikul bussi peale Jõgeveste ja Hummuli vahepealt. «No saab ikka liikuma,» vastab ta küsimusele, kuidas seal kandis bussikorraldusega lood on. Proua meenutas, et 15.40 tuleb ka veel Valgast Jõgeveste poole buss, nii et kui kella viiene liin kinni pannakse, saab varasema ajaga arvestades ikka oma asjad aetud.

Sõit Valka ja tagasi maksab proua Valge sõnul 32 krooni. «Hinnad muudkui tõusevad, makse surutakse juurde, väljaminekud kasvavad, aga pensioni juurde ei panda,» rääkis ta. «Aga bussi on pidevalt vaja, ega maal muidu hakkama ei saa.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles