Läki kooli – tagasi kooli!

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Vaher teeb trikke? Oh ei - annab hoopis koolitundi! Tagasi Kooli
Vello Vaher teeb trikke? Oh ei - annab hoopis koolitundi! Tagasi Kooli Foto: Georg Kõrre

Koolilõpp on kevadel kõneaine number üks – igasugused eksamid, aktused ja muu möll. Kuid samamoodi on võimalik just nüüd kooli tagasi minna. Ka siis, kui õpingutel ammu joon all. Projekt «Tagasi kooli» toob õpilaste ette sada e-külalistundi eri elualade inimestelt, keda kannustab sisemine soov noori isiklike kogemuste kaudu kiiremini unistuste poole aidata.

«Tagasi kooli» eestvedajatega sain esimest korda kokku vaid mõni minut tagasi, kuid olen juba ideest täiesti haaratud. «Õige asi!» kisendab sisetunne. Mida muud peaks inimene oma aastate jooksul pinnale ujunud elukogemuse ja teadmistega tegema, kui selle kenasti lühiloengu vormi pakkima ja noortele tagasi viima! Pressin projekti otsekohe oma niigi pingelisse ajakavasse.

Kelli Seiton ja Teibi Torm, «Tagasi kooli» eestvedajad
Kelli Seiton ja Teibi Torm, «Tagasi kooli» eestvedajad Foto: Georg Kõrre

Hm, küllap ma ikka mingi täisvereline täiskasvanu veel pole, kui vaimustuselambikesed nii kergesti süttivad. Ehk olen ise salamisi veel paras koolilaps ja tunnen rõõmu, et taas omasuguste hulka pääsen? No teeme proovi – lubadus pea ees vette hüpata on antud.

«Õige asi!» kisendab sisetunne. Mida muud peaks inimene oma aastate jooksul pinnale ujunud elukogemuse ja teadmistega tegema, kui selle kenasti lühiloengu vormi pakkima ja noortele tagasi viima!

Lähen kohe esimesel päeval loengut pidama ning seda saavad reaalajas vaadata kõik Eesti koolid ja järele vaadata üleüldse kõik, keda minu teema huvitab. Tundub piisavalt põnev, et väike adrenaliin kehas liikuma lükata.

Kingitus, mis innustab

«Sada e-külalistundi on «Tagasi kooli» kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks,» avab «Tagasi kooli» tegevjuht Teibi Torm ettevõtmise ideoloogiat. «Tahame, et selle raames tõuseksid avalikkuses esile noorte jaoks olulised teemad ja see, milline üldse on tänapäeva Eesti noorte vaatevinklist.» Kevadel läheb vanker veerema piloottundidega ning just sellesse esimeste julgete paati ongi mind kampa kutsutud. Septembrist lähevad sada tundi raginaga üle Eesti laivi.

«E-külalistunni formaat on tuliuus – see on võimalus jõuda samal hetkel üle terve Eesti,» selgitab «Tagasi kooli» kommunikatsioonijuht Kelli Seiton. «Miks me tahame seda just reaalajas teha? Sest minu meelest on see vaimustav – kogu Eesti lapsed saavad korraga olla ühes virtuaalses klassiruumis, kuulata üht ägedat esinejat, saada samasugust innustust ja ideid. Miks mitte külvata ühtsustunnet, kui me juba selline e-riik oleme. Meie teada on sellises formaadis külalistunnid ainulaadsed kogu maailmas.»

E-külalistund on 15–20 minutit pikk, kuid annab kuulajatele värskeid ideid ja impulsi edasiseks ühiseks aruteluks, mida õpetaja ja lapsed saavad jätkata. Tunni ajal osalejatel on võimalik reaalajas küsimusi esitada ja tagasisidet anda.

«Iga tunni lähtekohaks on koolilaste küsimused – mis on täna nende jaoks oluline?» räägib Teibi Torm. «Loengute aluseks on teemad, mis päriselt noori huvitavad. Otsime asjatundja ning lähebki käima. Inimesed on enamasti väga koostöövalmid – eks nad saavad aru, et see on nende võimalus midagi ühiskonnale tagasi anda.»

Pea ees e-tundi

Jah-sõna on antud ja lapsi huvitavad küsimused orientiiriks ees, aga mida väärtuslikku kahekümne minuti jooksul siis lastele anda? Sind kuulab ometigi seltskond tulevikutegijaid – ääretult austusväärne auditoorium! Robinal tulevad kirevad mälupildid ajast, kui ise koolipinki nühkisin, kui raske oli vahel kuulata ja kaasa mõelda… Värvika fantaasia ja kõrge energiatasemega väikese kuulaja tähelepanu pole lihtne köita. Oma sõnumi pikin nalja ja praktiliste näidetega, sest ega targaks saamine pea üks tuim pudrusöömine olema! Kui midagi entusiasmiga teha, nii et oled asjast täiesti haaratud – mind ennast õpetab see kõige rohkem ja miks peaksid noored teistsugused olema?

Kristina Herodes ja Britta Vähejaus, «Tagasi kooli»
Kristina Herodes ja Britta Vähejaus, «Tagasi kooli» Foto: Georg Kõrre

Minu tunni eesmärk on aidata vahet teha edevusel ja eneseusul. Kuidas aru saada, milles sa oled hea, ning seda ka maailmale esitleda? Kuid samamoodi tunnen sisemist vajadust natuke meie tänase «näimisele keskendunud» maailma tühjale fassaaditagusele tähelepanu juhtida – kui inimene mitte midagi ei tee, siis pole tal kasu ka kõvast enesereklaamist ega lahedast väljanägemisest.

Otsustav päev on käes. Esimene julge mees, kes «Tagasi kooli» loengus üles astub, on Vello Vaher – maailmakuulus Ameerika talendisaate veerandfinalist, kehaväänaja, treener, tsirkuseartist ja viie lapse isa. «Mulle meeldib uusi väljakutseid vastu võtta ja ma ütlesin kohe jaa,» pakatab Vello optimismist. «Mina saan loengust parema fiilingu, kui saan ka mõne triki ette näidata – see tõmbab nii mind kui publikut käima. Sama soovitan teistele ka, kes «Tagasi kooli» tulla plaanivad: igaüks, kes loengut peab, võiks kohe mõelda, mis aitab tal publikuni jõuda.»

Vaata Vello loengut «Tsirkuse kaudu tugevaks». Loeng algab kell 8.20.

Vello innustas nooremaid koolilapsi oma püüdlustes visa ja järjekindel olema ning valitud ala kõrvale teisi toetavaid õpetusi leidma. «Reaalsete inimestega, kelle naerunägusid sa näed, on suhtlus palju lihtsam, kaameraga oli veidi keerukam. Kuid elamus on hea! Ma ütlesin ka loengul – tark õpib teiste vigadest, loll ainult enda omadest. «Tagasi kooli» projektiga võiks liituda kõik, kellel on midagi öelda – aitame nii noortel kümneid kordi kiiremini areneda.»

Triin Toomesaar, «Tagasi kooli»
Triin Toomesaar, «Tagasi kooli» Foto: Georg Kõrre

Kiusamisvaba kooli eestvedajat Triin Toomesaart ajendas «Tagasi kooli» tulema missioonitunne. «Õpilased ise tundsid teema vastu väga huvi ja meie koolikiusamise näitajad on paraku negatiivsed,» räägib Triin. «Olin kohe valmis appi tulema, sest see on hea võimalus viia teadlikkus kiusamisest kui nähtusest laste ja õpetajateni. Ei teata, et võti on selles, kuidas kõrvalseisjad reageerivad – kiusamist on võimalik peatada.» Triinu lihtsad selgitused ja isiklikud kogemused tegid keeruka teema arusaadavaks ja lahenduse süsteemseks.

Vaata Triinu loengut «Parim mina seisab ise kiusule vastu». Loeng algab kell 10.30.

Nii, olengi kaamera poolt armutult sihikule võetud, aga see ei sega mind sugugi. Tunnen, et see on lihtsalt värav, mille taga on lapsed, ja ma ei räägi mitte sõnagi tehnikaga – ikka ainult inimestega. See on tore. Maailmas on asjad tasakaalus – mida rõõmsamalt sa midagi endast annad, seda rohkem vastu saad. Lahe on teha asju koos inimestega, kes on kõik kirega asja kallal, ja siin ma teistsugust seltskonda ei näegi.

Vaata Kristina loengut «Eneseusk pole edevus».

Õpilaste esindajana lööb kaasa koolilehe toimetaja Britta Vähejaus Tallinna reaalkooli kümnendast klassist. «Mul oli väga põnev osaleda, olen selline inimene, kes haarab kõikidest võimalustest kinni, vaatame, mis tuleb!» jagab ta pärast loengut oma muljeid. «Ma olen kindel, et lastele see meeldib. No kellele ei meeldiks, kui käib külaline tunnis? Ja eriti veel, kui tund on nii põnevalt üles ehitatud. Mul oli väga äge! Mul endal oli samuti põnev vaadata!»

TAGASI KOOLI

Projekti veebikodu leiad tagasikooli.ee.

Siit saad teada, kuidas oma koolis tunniga liituda, aga ka seda, kuidas ise tundi andma tulla.

Piloottunnid on juba vaadatavad youtube.com ja postimees.ee.

Sul on küsimus? Ole kiire – veel mai lõpuni saad selle esitada: tagasikooli.ee/sinuteema.

«Tagasi kooli» eestkõnelejad on noorte iidolid Getter Jaani ja Daniel Levi Viinalass.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles