Suvine tööriistade ja jalgrattavarguste hooaeg on alanud

Elisabeth Kungla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aiatööriistad.
Aiatööriistad. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Pikanäpumeestel on alanud suvine tööriistade, muruniidukite ja jalgratta varguste hooaeg, kirjutab Ida-Harju politseijaoskond sotsiaalmeedias.

Ida-Harju politseijaoskond kirjutab oma facebooki leheküljel, et suvine aeg on varaste jaoks eriti soodne varguste toimepanemiseks. «Miks just hea aeg? Põhjus lihtne: kuna ehitustegevus on suvel suurem ning jalgrattad ja muruniidukid samuti kasutuses,» kirjutab politsei.

«Varguse ohvriks langetakse ikka seetõttu, et asjad on järelevalveta või mitte piisavalt turvalises kohas. Kui jätta ilma valveta soojakusse ööseks tööriistu võib olla üsna kindel, et järgmisel hommikul enne tööle asumist tuleb uusi tööriistu soetama hakata. Kui lähed hetkeks poodi ja jätad oma jalgratta poe seina najale seisma, kasutamata isegi ratta lukku, siis tõenäosus on suur, et tagasi tulles tuleb koju minna jalgsi,» ütleb politsei.

Politsei sõnul on põhiline reegel varguse ohvriks langemise vältimiseks uste, väravate ja kuuride korralik lukustamine. «On küll ütlus, et lukk on looma jaoks, kuid samas on teine ütlus: mis ripakil, see ära. Iga pikanäpumees ei lähe lukke murdma, eriti kui taba on korralik, kuid «maast leitud» asja võtab ta kaasa,» kirjutab politsei.

Politsei sõnul on mõistlik ehitusobjektidel kasutada valvesignalisatsiooni ja turvafirmat ning asjade turvamärgistamine, et oleks võimalik asja leidmisel tuvastada ka asja omanik. Eestis on selleks üheks võimaluseks Bike ID.

«Selleks, et vargus aset leiaks on vaja kolme komponenti: sobiv aeg ja koht, soodne hetk ning kuriteoobjekt. Kui Sina, kes sa seda juttu loed, muudad vähemalt ühte neist siis ka võimalus kuriteo toimepanemiseks väheneb oluliselt,» nendib Ida-Harju jaoskond sotsiaalmeedias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles