Korbi kukutanud ajakirjanik: minister oli paanikas (19)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigihalduse minister Mihhail Korb käis teisipäeval Haapsalus kohtumas veteranidega, kus ta rakendati Keskerakonna valimisvankri ette.
Riigihalduse minister Mihhail Korb käis teisipäeval Haapsalus kohtumas veteranidega, kus ta rakendati Keskerakonna valimisvankri ette. Foto: Urmas Lauri / Lääne Elu

Riigihaldusministri Mihhail Korbi kohtumisest veteranidega loo kirjutanud Lääne Elu ajakirjaniku sõnul helistas paanikas minister talle sooviga oma väljaütlemist korrigeerida.

«Mina survestamist ei tundud, küll Korb helistas mulle tõesti ühe korra,» rääkis Lääne Elu ajakirjanik Urmas Lauri. Ajakirjaniku sõnul uuris Korb, kas on võimalik artiklis mingit lõiku täpsustada. Lauri sõnul lubas ta kohtumise salvestuse üle kuulata ja kontrollida, kas ta on õigesti tõlkinud.

«Ta oli küllaltki paanikas, seda oli hääletoonist kuulda,» ütles Lauri. Ajakirjaniku sõnul soovis Korb muuta refereeringute pealkirju. Lauri sõnul selgitas ta ministrile, et Lääne Elus on originaallugu teise pealkirjaga. Originaallugu ilmus pealkirjaga «Minister Korb rakendati Haapsalus valimisvankri ette», Postimees avaldas artikli refereeringu pealkirjaga «Minister: Eesti ei peaks kuuluma NATOsse». Postimehes ilmus refereering kell 14.07 ja Korb helistas mõne minuti pärast Lääne Elusse.

Ajakirjaniku sõnul on see juba teine selle valitsuse minister, kes on Lääne Elusse helistanud. «Meile ei ole mitte kunagi varem ükski minister helistanud. See on üllatav,» sõnas Lauri.

Lääne Elu peatoimetaja Andrus Karnau ei soostunud ütlema, kes selle valitsuse ministritest varem toimetusse helistas. «Ta helistas otse mulle ja ma jään siinjuures viisakaks ega ütle tema nime välja,» sõnas Karnau.

Millest sai alguse skandaal?

Lääne Elu ajakirjaniku Urmas Lauri sõnul sattus ta juhuslikult veteranide üritusele. Ühele sünnipäevale minnes nägi ta kortermaja seinale pandud kuulutust, mis kutsus üles kohtuma riigihaldusminister Mihhail Korbiga. Kuna kuulutus oli ainult venekeelne jäi see ajakirjanikule silma ja ta otsustas minna 23. mail Haapsalu muusikakoolis toimunud üritusele.

Lauri sõnul lõikas ta helilõigu välja juba loo kirjutamise ajal ja tegi selle netis kuulatavaks. «See oli mul kinnisidee, et see tuleb lisada, sest meenus Oudekki Loone (KESK) ja «Aktuaalse kaamera» juhtum ja ma kartsin, et kui helilõiku pole, siis minister saab väita, et ta pole seda öelnud,» sõnas Lauri.

Ajakirjaniku hinnangul langes Korb punaveteranide «lõksu». «Kui veteranid ütlesid, et jagame (kaitsekulutuste – toim) raha pensionäridele, siis ta üritas rääkida, et nii ei saa, et me oleme NATO liige ja peame seda maksma,» rääkis Lauri. Kui veteranid hakkasid pahaselt sumisema, siis tahtis minister jutuga edasi minna ja soovitas neil kaitseminister külla kutsuda, aga veteranid ei jätnud järele. «Siis ta läkski selle peale, et ütles, et ta ei ole ise ka NATO pooldaja. Ta ei plaaninud seda ja kui oleks olnud rahulikum publik, siis ta oleks sealt puhtalt üle libisenud,» on Lauri veendunud.

Ta ei arva, et tegu oli ministri keelevääratusega. «Keel ei saa vääratada, kui sul ei ole veendumust. Järelikult tal sisemuses on see veendumus olemas,» on Lauri kindel. Ajakirjaniku sõnul on tal ministrist isegi mõnes mõttes kahju. «Aga kui sa oled valitsuses minister, siis sul ei tohi sellist mõtet olla,» lisas ajakirjanik.

Lauri sõnul tuli ministri tagasiastumine talle üllatusena. «Aga kui see hakkas levima, poliitikud hakkasid sõna võtma ja Karnau (Lääne Elu peatoimetaja Andrus Karnau – toim) ütles, et jäta see teine intervjuu ära, selle võib prügikasti visata, sest see mees võetakse täna maha, siis ma sain aru, et nii võibki minna.» Lauri oli teinud Korbiga intervjuu haldusreformist. 

Ajakirjaniku sõnul on tal Korbist mõnes mõttes ikkagi kahju. «Aga lõpptulemus on ju sümpaatne, ta käitus õigesti. Müts maha mehe ees,» sõnas ajakirjanik.

Minister Korbi tagasiastumine tuli Lääne Elu peatoimetaja ja pressinõukogu juhile Andrus Karnaule üllatusena. «Ma ei osanud sellel lool sellist lendu oodata. Ma teadsin, et sellest tuleb skandaal, kui neid lauseid nägin, aga et Eesti ühiskond neid lauseid nii valuliselt vastu võtab, tuli üllatusena,» tunnistas kogenud ajakirjanik.

Karnau sõnul oli tegu ilmselt Eesti ajaloo kõige kiirema mahavõtmisega. «Veebinupu ilmumisest kuni Korbi mahavõtmiseni kulus vähem kui kaheksa tundi,» sõnas Karnau.

Peatoimetaja lisas, et ministrivahetuseks oli peaministri Jüri Ratase jaoks erakordselt soodne ajastus, sest peaminister juhtus olema Tallinnas. «Kui see uudis oleks täna välja tulnud, siis see oleks tiksunud kuni pühapäevani, sest peaminister ei tule varem Tallinna tagasi,» lisas Karnau.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles