IRLi teevad Keskerakonna eneseotsingud murelikuks (4)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eero Vabamägi

Isamaa ja Res Publica Liidu värske esimees Helir-Valdor Seeder tunnistab, et teda teevad murelikuks koalitsioonipartneri Keskerakonna lõputud skandaalid ja eneseotsingud. «Mina loodan küll, et Keskerakond leiab ennast võimalikult kiiresti,» ütles ta.

ERRi uudisteportaal kirjutas, et neile teadaolevalt eelnes Korbi tagasiastumisele surve IRLi poolt, kes esimehe tasemel esitas valitsusjuhile sisuliselt ultimaatumi ehk sidus Korbi jätkamise valitsuskoalitsiooni koospüsimisega.

IRL oleks umbusaldusega liitunud

IRLi esimees, praegu veel parlamendisaadiku tööd tegev Seeder ütles Postimehele, et tõepoolest, ta suhtles sel teemal Ratasega, kuid tema sõnum polevat olnud ultimatiivne. «Ma väljendasin ikka viisakas ja väljapeetud toonis, et sellise ministriga jätkamine on keeruline,» sõnas IRLi juht.

«Ei ole Keskerakonna, valitsuse ega Eesti riigi huvides olukord, kus me kuuleme pidevalt signaale, mis ei leia vastukaja ainult siseriiklikult, vaid tulevikus võib-olla üha rohkem ka välispoliitiliselt» 

Küsimusele, kas ta andis peaministrile siiski mõista, et kui jätkab Korb, on IRLil koalitsioonis keeruline jätkata, vastas Seeder pärast lühikest mõttepausi: «Me sel teemal vestlesime, jah». Seedri sõnul tuli juttu ka Korbi võimalikust umbusaldusest riigikogus.

«Ma ütlesin, et kui riigikogus peaks tulema umbusaldusavaldus (Korbile – toim), siis on küll väga raske loota, et IRL saaks ametisolevat ministrit selles hääletuses toetada,» ütles Seeder, kes avaldas heameelt, et olukord eile siiski kiiresti lahenduse sai.

IRL on murelik

Korbi NATO-teemaline väljaütlemine pole ainus Keskerakonnaga seotud skandaal pärast valitsussesaamist. Ka pidi esimees Jüri Ratas siluma oma erakonnakaaslaste väljaütlemisi 9. mail, samuti sai kriitikat Mailis Repsi intervjuu Sputnikule. Nii arvamuslugudes kui sotsiaalmeedias on paljud küsinud – IRL ja sotsid, kaua te kannatate?

Kas Seedrit ei tee koalitsioonipartneri skandaalid murelikuks? «Ikka teeb murelikuks,» ütles Seeder, «aga ma usun, et kõige murelikum on Keskerakond ise».

«Ma loodan, et Keskerakond leiab ennast võimalikult kiiresti, sest mulle tundub, et Keskerakond otsib ennast ja eks seal ole sisemiselt erinevaid arvamusi. Aga ühel hetkel nad peavad ennast leidma. Ei ole Keskerakonna, valitsuse ega Eesti riigi huvides olukord, kus me kuuleme pidevalt signaale, mis ei leia vastukaja ainult riigisiseselt, vaid tulevikus võib-olla üha rohkem ka välispoliitiliselt,» rääkis Seeder.

Kas olukorra jätkumine võib praegu valitsusliidu jätkamisele saatuslikuks saada? «Ma loodan, et kõik tehakse ikka selle nimel, et see olukord ei jätku,» ütles IRLi juht.

Rääkides uuest võimalikust ministrikandidaadist, siis Seedri sõnul pole praegu koht IRLil koalitsioonipartnerile selles küsimuses soovitusi jagada. Küll aga loodab ta, et ministrikandidaat leitakse võimalikult kiiresti, sest pooleliolevaid ülesandeid on palju.

«Esiteks, haldusreform on otsustavas järgus, kus valitsusel tuleb kahe kuu jooksul teha kõik sundliitmiste otsused ja võib-olla seisavad ka kohtuvaidlused edasi. Samamoodi on riigireform sellises seisus, et kohe-kohe tuleb otsuseid langetada. Lisaks ka üldine seis – alati on palju ebamäärasust, kui üht valitsusliiget pole,» rääkis Seeder.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles