Mihhail Korb jätkab ministrina veel vähemalt nädala (2)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Korb teatas hiljuti NATO-teemalise sõnavõtu tõttu tagasiastumisest.
Mihhail Korb teatas hiljuti NATO-teemalise sõnavõtu tõttu tagasiastumisest. Foto: Erik Prozes

Keskerakond hakkab riigihalduse ministri kohalt tagasi astunud Mihhail Korbi asemele uut inimest otsima nädala pärast, senikaua jätkab Korb ministri ülesannete täitmist.

Peaministri kohuseid täitev majandus- ja taristuminister Kadri Simson ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et seaduse järgi on tagasi astunud ministri asemele uue inimese leidmiseks aega kuu.

«Kuna peaminister Jüri Ratas on täna Brüsselis, nädalavahetusel toimuvad kõnelused koalitsioonipartneritega ja Ratas on järgmise nädala esimesel poolel ringsõidul erinevates Euroopa riikides, siis me hakkame uut ministrit otsima nädala pärast,» ütles Simson.

Ta lausus, et Mihhail Korb on teinud riigihalduse ministrina tõsist tööd, ta on olnud hea kolleeg, kuid ta respekteerib tema otsust tagasi astuda.

«Korbi väljaöeldud sõnad NATO kohta on kahetsusväärsed. Valitsuse ühine seisukoht on, et Eesti on kindel NATO partner. Et me seda oluliseks peame on näha ka meie otsustest,» ütles Simson.

Kadri Simson toonitas, et Keskerakond on alati, ka opositsioonis olles toetanud Eesti kuulumist NATOsse.

«Mihhail Korbil on olnud võimalust oma väljaütlemisi selgitada ning ka tema on korduvalt kinnitanud, et ta ei seadnud NATOsse kuulumist kahtluse alla. «NATOsse kuulumise olulisus on väga selgelt kirjas ka Keskerakonna valimisplatvormis,» rääkis Simson.

Uue ministri nimest Keskerakond veel ei räägi

Mihhail Korb ning kadri Simson täna võimalikiku kandidaati riigihalduse ministri kohale välja ei öelnud. Korbi sõnul on Keskerakonnal kindlasti häid spetsialiste, kes võiksid asuda tema asemel ministrikohale. «Me valime parima,» ütles ta.

Kadri Simsoni sõnul ta nimedega ei spekuleeri. «Peaminister Jüri ratas on valmis kohtuma kandidaatidega järgmise nädala teisel poole. Ratas ei tee otsust kindlasti üksi ja peab nõu ka kolleegidega. Kui ta peaks minu nõu küsima, siis seda ma talle kindlasti annan,» ütles Simson.

Korbi sõnul kavatseb ta pärast ministriametist lahkumist asuda riigikogu liikme kohale. «Ma pole riigikogus olnud, kui Keskerakond on koalitsioonis, see on minu jaoks täiesti uus olukord,» rääkis Korb.

Reinsalu: Seeder ütles eile peaministrile, et Korbil on keeruline valitsuses jätkata

Mihhail Korbi riigikokku naastes tuleb sealt lahkuda tema asendusliikmel Toomas Väinastel. Väinaste sai asendusliikmena riigikokku mullu novembris, kui Korbist sai Jüri Ratase juhitavas valitsuses riigihalduse minister.

Ajakirjanik küsis pressikonverentsil Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluvalt justiitsminister Urmas Reinsalult, kas Korbi tagasiastumine oli IRLi nõue. Reinsalu vastas, et IRLi esimees Helir-Valdor Seeder kõneles eile peaminister Jüri Ratasega minister Mihhail Korbi NAO-teemalisest avaldusest. «Seedri seisukoht oli, et Korbil on pärast sellist avaldust keeruline valitsuses jätkata,» ütles Reinsalu.

Korb: mulle ei avaldatud survet, otsuse lahkuda tegin ise

Mihhail Korb rõhutas, et teda ei sundinud keegi tagasi astuma ja ministrikohalt lahkumine oli tema enda otsus. «Arutasime peaministriga olukorda ja leidsime, et parim käitumisviis on tagasiastumine. Mingit survet ei olnud,» ütles Korb.

Eesti NATO-kuuluvuse teemal segaseid kommentaare andnud riigihalduse minister Mihhail Korb esitas eile peaminister Jüri Ratasele tagasiastumisavalduse.

Skandaal puhkes sellest, kui Korb kohtus teisipäeval Haapsalus sõjaveteranidega.

«Mina… võib-olla ütlen eestlaste vaatevinklist ebameeldiva fraasi, mina pole NATO liikmesuse poolt,» ütles Korb eile Haapsalus. «Aga kui teha oma armee, läheb see veel kallimaks. Saate aru? Soomlased ehitavad oma armeed, nad on NATOst eraldi, tegelevad ise oma riigi kaitsmisega. Aga neile ei tule keegi appi,» vahendas Lääne Elu minister Korbi.

Korbi sõnad tõid kaasa nii koalitsioonipartnerite kui ka opositsiooni kriitikalaine. Kuigi Korb üritas veel eile päeval oma sõnu pehmendada ja ta ütles, et teda on valesti mõistetud, otsustas ta õhtul siiski pärast mitmetunnist kohtumist peaminister Jüri Ratasega tagasi astuda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles