Toompea lossi «vaikne» hingamisaeg

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees käis sel nädalal riigikogus ringkäigul. Ehkki arvasime, et majas valitseb valimiste järel ja esimese istungi eel vaikuseperiood, oli majaesine parkla autosid täis ning ka majas mürisesid puurid ja lihvimismasinad.

«Praegusel perioodil valmistame ette uue koosseisu tulekut ja teeme kõik, et vana koosseis väärikalt lahkuda saaks. Praegu korjavad riigikogust lahkuvad liikmed oma kabinettidest asju kokku, tagastavad sülearvuteid ja muud tehnikat,» selgitas riigikogu kantselei direktor Heiki Sibul, et käed on kõigil tööd täis.

Lossi 101 kõige tähtsamat töötajat siiski tööl ei ole ning sellevõrra vaiksem siiski on. Suletud on kohvik, aga söökla meeldivad toidulõhnad levivad juba koridoride kaugusele.

Seevastu kõrgematelt korrustelt kostab kopsimist ja puurimist – suured ümberehitustööd käivad fraktsioonide alal. Varasema kuue fraktsiooni asemel jääb ju alles neli suuremat, mis vajavad ka mahukamaid ruume.

Endistest Rahvaliidu fraktsiooni ruumidest ehitatakse suurem koosolekuruum IRLi parlamendirühmale. Seal lihvitakse täie hooga praegu parketti. Ka endiselt roheliste fraktsioonilt saab IRL ruumi juurde. Koridoride seinte ääres seisavad kilede all kapid, lauad ja toolid. Ruumide jaotus muutub ja ametnikud kolivad.

Uks seina sees peidus

Vanas muinsuskaitse all olevas lossis ollakse pidevateks kohendusteks siiski valmis. Majandustalituse juhataja Argo Koppel näitab, kuidas varem siledast seinast sinna peidetud uks välja toodi – aastateks, mil ust vaja polnud, oli sellele lihtsalt katteplaat peale pandud. Isegi ukseliistud olid seinalt maha võetud ja plaadi ning ukse vahele peidetud. Kes teab, kas muidu sealseid detaile kuskilt laost üles oleks leitud. Nüüd aga on originaaluks ja liistud remontijatel kohe omast käest võtta.

Teises majatiivas asuvad liikmete kabinetid. Neist, keda uude koosseisu tagasi ei valitud, jäi tühjaks umbes kolmandik tube – kabineti numbri kõrval on nimeliistu asemel neis kohtades auk. Tühjad kabinetid jagatakse uute parlamendiliikmete vahel loosiga. Just nii peetakse ausaks, sest toad on erineva ruumi, akna suuruse ja ka asukohaga. Kabineti asukoht on aga nii suures majas oluline – kes sooviks olla lähemal suurele istungite saalile, et kella kõlisedes kiiresti hääletama jõuda, teine eelistab aga võib-olla rohkem lähedust fraktsiooni või komisjoni ruumidele.

Riigikogu uus koosseis koguneb esimest korda esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles