Riigikogu kantseleis on pereheitmise aeg

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toompea loss valmistub uue riigikogu koosseisu jaoks. Fraktsioonide alal käib kibekiire ehitus- ja kolimistöö.
Toompea loss valmistub uue riigikogu koosseisu jaoks. Fraktsioonide alal käib kibekiire ehitus- ja kolimistöö. Foto: Toomas Huik

Kahe parlamendi koosseisu vaheline aeg on ka riigikogu kantseleis «pereheitmise» aeg – uue koosseisu kogunemise eel lõppes tööleping 32 kantselei ametnikul.

Töölepingud lõppesid muu hulgas riigikogu esimehel, kahel aseesimehel ja fraktsioonide ametnikel ning uute ametnike teenistusse võtmine algab taas 4. aprillist, kui moodustatakse uued fraktsioonid ja valitakse uus juhatus.

Seetõttu on veel eelmisel nädalal olnud 230 inimese asemel praegu kantselei koosseisus vaid 198. Võrreldes heade aegadega vähenes viimastel aastatel ka kantseleis töötavate inimeste arv, näiteks 2007. aasta riigikogu eel oli seal 15 töötajat rohkem.

Enamik kantselei nõunikest on juriidilise haridusega. «Poliitilisi nõunikke, kes fraktsioone ja aseesimehi teenindavad, on umbes 30-40 ringis,» märkis Sibul. «Aga asjatundlikkus, neutraalsus ja koostöövalmidus on kõigi meie töötajate põhimõte,» ütles Sibul. «Meie jaoks on ja peavadki olema kõik 101 liiget samavõrra armsad.»

Ehkki uues riigikogus on fraktsioone vaid varasema kuue asemel neli, ei vähene ilmselt fraktsioonide nõunike vajadus. «Riigikogus on liikmeid ikka 101 ja need tuleb teenindada,» sõnas kantselei direktor Heiki Sibul. Ka kõige väiksem fraktsioon vajas vähemalt kolme ametnikku – juhti, nõunikku, asjaajajat. Suurem fraktsioon saab jälle proportsionaalselt liikmete arvuga ka ametnike palgafondi. Nende endi otsustada on, kas tööle võetakse vähem kõrgema palgaga või rohkem madala palgaga ametnikke.

Sibula hinnangul oleme me kokkuhoidlikud niigi. «Eesti on ainuke Euroopa Liidu liikmesriik, kus parlamendiliikmetel ei ole oma isiklikke abisid.» Uue koosseisu jaoks taheti isiklikud abid lubada, kuid masu ajal tõmmati sellele plaanile taas kriips peale. «Fraktsiooni ja kantselei ametnikud loomulikult aitavad, aga tegelikult on riigikogu liikmel palju kõige tavalisematki asjaajamist alates info hankimisest, mida mujal teevad nende isiklikud abid,» sõnas kantselei juht.

Riigikogu 2011. aasta eelarve on 20,8 miljonit eurot. Peale Toompea lossi haldab riigikogu kantselei veel Toom-Kooli 3, Toom- Kooli 5 ja Toompea 1 asuvaid hooneid.

Riigikogu uus koosseis koguneb esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles