Ratas vestles Trumpiga (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: MATT DUNHAM/AP

Eesti peaminister Jüri Ratas ütles ERRile, et vestles neljapäeval NATO tippkohtumisel USA presidendi Donald Trumpiga, mainides ära Eesti panustamise kaitsekuludesse.

«Ma ütlesin seda, et Eesti on tugev NATO toetaja, ma tänan, et USA on toetanud ka Eestit ja ma ütlesin, et Eesti on see riik, kes panustab 2,17 protsenti,» kirjeldas Ratas.

Eesti kuulub viie riigi sekka NATO 28 liikmesriigist, kes kahe protsendi kaitsekulude nõuet täidavad.

Ratas ütles neljapäeva õhtul Brüsselis pärast NATO tippkohtumist ajakirjanikele, et Trumpi sõnum Venemaast lähtuvast ohust oli väga selge. «Trump ütles välja, et NATO peab võitlema kahe suure ohuga - terrorism ja Venemaa. Minu meelest oli see väga konkreetne,» lausus Ratas vastuseks BNSi küsimusele.

Peaministri sõnul ei öelnud Ühendriikide riigipea küll otsesõnu välja, et toetab NATO kollektiivkaitseklauslit artikkel 5, ent avaldas sellele põhimõttele kaudsemalt siiski toetust.

«Trump ütles õhtusöögilauas, et USA on kindlasti NATO taga, et tema isiklikult ja riik on alliansile pühendunud. Mina loen siit küll välja, et USA on see NATO liige, kes on vajadusel kohal ja tuleb appi,» lausus Ratas.

Valitsusjuhi sõnul edastas Trump jõuliselt kaitsekulutustele SKPst kahe protsendi kulutamise vajadust rõhutades õige sõnumi. «Ta pidi selle välja ütlema. Kui liikmesriigid on kohustuse võtnud, peavad nad seda täitma. Eestile on see meeltmööda teema ja meie seda täidame,» ütles ta.

Terrorismivastase võitluse kontekstis kiitsid riigi- ja valitsusjuhid Ratase sõnul heaks NATO rolli suurendamise.

Peaminister sõnas, et täpsemad tegevused pannakse paika peasekretäri ja liikmesmaade delegatsioonide vahelistes aruteludes. «Täna ei olnud otsust, et tuleb saata kindel arv sõdureid või panustada kindla arvu eurodega,» ütles Ratas.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles