Ränga liiklusõnnetuse põhjustanud mees sai tingimisi vangistuse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklusõnnetus Jõgevamaal, kus hukkus 60-aastane mees.
Liiklusõnnetus Jõgevamaal, kus hukkus 60-aastane mees. Foto: Jürgen Puistaja.

Tartu maakohus karistas lõppeval nädalal tingimisi vangistusega noormeest, kes põhjustas tänavu talvel teise autojuhi surmaga lõppenud raske liiklusõnnetuse.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri süüdistuse kohaselt juhtis 25-aastane Janar eelmise aasta 18. jaanuari varahommikul Jõgevamaal Palamuse vallas Volvo sõiduautot ning ületas asulavälisel teel suurimat lubatud sõidukiirust.

Meenuta siit: Fotod: Jõgevamaal hukkus kahe auto kokkupõrkes 60-aastane mees

Volvo kaldus lumisel asfaldil vastassuunavööndisse ja põrkas kokku Dacia Dusteriga.

Pärast kokkupõrget jäi Volvo sõiduteele, ent Dacia paiskus kraavi ja selle 60-aastane juht suri sündmuskohal. Sõidukisse kinni jäänud Janari aitasid päästjad välja ja andsid meedikutele üle. Mõlema sõiduki rehvid vastasid nõuetele ja mõlemad juhid olid turvavööga kinnitatud.

Tartu maakohus tunnistas lõppeval nädalal Janari süüdi ning mõistis talle kahe aasta ja kuue kuu pikkuse tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga. Lisakaristusena võttis kohus Janarilt ära sõiduki juhtimise õiguse üheks aastaks ja kuueks kuuks. Menetluskuludena tuleb Janaril tasuda 2295 eurot. 

Janari süü suuruse  hindamisel võttis kohus arvesse, et ta rikkus mitmeid väga olulisi liiklusnõudeid, jättes täielikult arvestamata ilmastiku- ja teeolud ning enda teadmised, oskused ja kogemused sõidukijuhina. «Tema tegevuse tõttu saabus kõige raskem tagajärg – suri teine liikleja. Samas sai  õnnetuse tagajärjel eluohtlikke vigastusi ka süüdistatav ise,» märkis kohus.  

Karistust kergendavad ja raskendavad asjaolud puudusid. Küll aga arvestas kohus sellega, et Janar on varem kriminaal- ja väärteokorras karistamata.

Lõuna ringkonnaprokurör Anneli Hinto sõnul on tahtlikult liiklusseaduse nõudeid eiravad liiklejad teistele ohtlikud. «Kuivõrd süüdistatav ületas kiirust tahtlikult, vastutab ta ka põhjustatud liiklusõnnetuse ning kannatanu surma eest ja tuleb liiklusest kõrvaldada,» ütles Hinto. «Olen rahul, et kohus nõustus prokuratuuri seisukohaga süüküsimuses.» 

Kohtueelse uurimise viis läbi Lõuna prefektuur ja uurimist juhtis Lõuna ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles