Vene asevälisminister lubas kaks Eesti diplomaati välja saata (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa asevälisminister Vladimir Titov.
Venemaa asevälisminister Vladimir Titov. Foto: Peeter Langovits

Vene asevälisminister Vladimir Titov lubas esmaspäeval, et Venemaa saadab vastuseks kahe diplomaadi väljasaatmisele riigist välja kaks Eesti diplomaati.

«Me oleme juba öelnud, et see Eesti-poolne provokatsiooniline samm ei jää vastuseta. Riikide vahel, nagu te teate, kehtib sellistel puhkudel vastastikkuse põhimõte,» ütles Titov täna Moskvas Interfaxi teatel ajakirjanikele.

Reedel sai teatavaks, et Eesti saadab riigist välja kaks Venemaa Narva konsulaadi diplomaati, kommenteerimata väljasaatmise põhjuseid. Eesti võimud andsid noodi riigist lahkumiseks Venemaa peakonsulile Narvas Dmitri Kazjonnovile ja konsulile Andrei Surgajevile.

Venemaa suursaadik: diplomaadid peavad lahkuma mai lõpuks

Venemaa suursaadik Eestis Aleksandr Petrov ütles Eestis tegutsevale telekanalile TVN, et väljasaadetavad Vene diplomaadid peavad Eestist lahkuma mai lõpuks.

«Eesti välisministeerium teatas meile, et Narva peakonsul ja tema asetäitja kuulutatakse persona non grataks ja peavad kuu lõpuks riigist lahkuma. Sellise sammu motiive vastavalt diplomaatilisele praktikale ei selgitata. Seetõttu jääb meil üle ainult avaldada kahetsust ning käsitleda seda kui avalikult ebasõbralikku akti, millel on negatiivne mõju kahepoolsetele suhetele,» ütles Petrov.

Saadiku kinnitusel on mõlemad väljasaadetavad diplomaadid Vene välisministeeriumi kaadritöötajad, kes oma töö kestel Narvas tegid mitte vähe kahepoolsete suhete parandamiseks.

Väljasaatmise põhjus võib olla ebasobiv käitumine

ETV+ väitis reedel oma allikatele tuginedes, et tegemist ei pruugi olla ebaseadusliku luuretegevusega, vaid lihtsalt käitumisega, mis ei sobinud diplomaatidele.

Allikate väitel kohtusid Venemaa peakonsul Narvas Dmitri Kazjonnov ja konsul Andrei Surgajev hiljuti Kiviõli linnapeaga Nikolai Vojekiniga. Diplomaatide suhtumine munitsipaalametnikusse olevat olnud lugupidamatu. Vestlus on jäädvustatud ja see võis olla peamine põhjus nende maalt väljasaatmiseks.

Väidetavalt käis jutt ühe hiljutise vahejuhtumi üle. Nimelt ilmus 16. mai ööl vastu 17. monumendile Nõukogude pommitaja Pe-2 meeskonnale, mis lasti Eesti kohal 1944. aastal alla, järgnev kirjutis: «Need mõrvarid pommitasid minu vanaema. Põlegu nad põrgus!»

Monument paikneb kohaliku elaniku Sarkis Tatevosjani krundil. Mees on kohaliku sõjaveteranide liidu juht ja Venemaa kaasmaalaste ühenduse liige.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles