Saaremaal kaevati kiriku hoovist välja seitsme punaarmeelase põrmud

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalmistu.
Kalmistu. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Saaremaalt Salme vallast Tiirimetsa kiriku hoovist kaevati välja seitsme punaarmee sõduri maised jäänused, mis pidanuks tegelikult juba 50 aastat puhkama Vananõmme kalmistul, kirjutab Saarte Hääl.

Tiirimetsa ajalooselts teatas sotsiaalmeedias, et laupäeval asusid nad pärast pikka planeerimist Saksa sõjahaudade hooldeliidu liikmetega kontrollima legendi selle kohta, et Tiirimetsa kiriku varemete juures asuvad senini viimases sõjas langenute hauad. Vähemalt osa Punaarmee langenuid olevat omal ajal jäänud Vananõmme kalmistule ümber matmata.

Seltsi eestvedaja Andrus Raun ütles, et nende suurem plaan on kiriku ümbrus korrastada. Tahetakse kännud välja juurida ja maa siledaks teha, et saaks muru külvata ja ala niidetavaks muuta.

«Tiirimetsa kultuuriseltsi Küünal endine juht Juuli Pihl rääkis mulle sügisel, et seal on Vene sõdurite hauad, mis jäid omal ajal ümber matmata. Ametlikult viidi kõik Vananõmme kalmistule, aga tegelikult mitte,» sõnas Raun.

Raunal õnnestus saada ühendust Tanel Nuudiga Saksa sõjahaudade hoolde rahvaliidust ja koos otsustati legendi kontrollida. «Et enne kui hakkame pinnase planeerimistöödega pihta, saab võimalikud hukkunud saata kalmistule, kus on nende õige koht,» sõnas Raun.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles