Rahvusvaheline Looduskaitseliit valis juhtkonda eestlase

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IUCN-i kongress Barcelonas.
IUCN-i kongress Barcelonas. Foto: ALBERT GEA/REUTERS

Sel nädalal Hispaanias Barcelonas toimunud IV maailma looduskaitsekongressil valiti järgmiseks neljaks aastaks Rahvusvahelise Looduskaitseliidu regionaalseks nõunikuks ja nõukogu liikmeks Eesti Maaülikooli professor Kalev Sepp.

Rahvusvaheline Looduskaitseliit (The International Union for Conservation of Nature – IUCN) on suurim loodus- ja keskkonnakaitseorganisatsioon maailmas, mis tähistas sel nädalal oma 60. aastapäeva. Liidul on üle tuhande liikme nii riikide kui ka rahvusvaheliste ja valitsusväliste organisatsioonide näol.

IUCNi eestvõttel on ellu kutsutud kõik maailma globaalsed looduskaitselepped: bioloogilise mitmekesisuse konventsioon (Rio de Janeiro), ohustatud liikidega kauplemise konventsioon (CITES), märgalade (Ramsar) ja UNESCO maailmapärandi konventsioon. Üheks IUCNi tuntumaks tegevuseks on punaste raamatute koostamine ja iga-aastane uuendamine.

Viimaste raamatu tarbeks tehtud uuringute põhjal on näiteks selgunud, et neljandik maailma imetajatest on täieliku väljasuremise äärel.

«IUCN on organisatsioon, mis määrab maailma looduskaitse näo, määratleb tähtsamad probleemid ja koos teadlaste ning praktikutega töötab välja abinõud nende lahendamiseks,» ütles keskkonnaministeeriumi looduskaitse osakonna peaspetsialist Kadri Alasi.

«See on suur tunnustus ja meile väga oluline, et nüüd ka Eesti esindaja nii tähtsa organisatsiooni juhtkonda kuulub.»

Kalev Sepp on Eesti Maaülikooli põllumajanduse- ja keskkonnainstituudi maastikukorralduse ja loodushoiu professor. IUCNis on ta tegutsenud aastast 2002 ökosüsteemide kaitsekorralduse teaduskomisjonis ja olnud selle komisjoni regionaalne aseesimees. Ta on ka IUCNi liikmeskonna komitee liige ning rohevõrgustiku programmi teadusnõunik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles