Peaministri visiit rendilennukiga Kreekasse ja Küprosele läheb maksma ligi 30 000 eurot (4)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Jüri Ratas riigivisiidil Kreekas.
Peaminister Jüri Ratas riigivisiidil Kreekas. Foto: Ave Tampere / riigikantselei

Seoses Eesti Euroopa Liidu eesistumisega käis peaminister Jüri Ratas täna ringsõidul Kreekas ja Küprosel, kuhu lendas liinilennu asemel rendilennukiga. 

Peaminister Ratas kohtus täna Ateenas Kreeka peaministri Aléxis Tsiprasega ning suundus päeva teises pooles Nicosiasse, kus kohtus Küprose presidendi Nikos Anastasiadesega.

«Eesistumise eel liikmesriikide külastamine on hea viis tutvustada oma kolleegidele meie eesistumise prioriteete, aga ka kuulata teiste riikide ootusi ning mõtteid eelseisvaks poolaastaks. Räägime võtmeteemadest Eestile ja külastatavale riigile, aga ka Euroopa Liidule,» sõnas Ratas.

Peaminister ja tema meeskond kasutab visiidiks rendilennukit ja naaseb Eestisse veel täna öösel.

Riigikantselei valitsuskommunikatsiooni direktori Urmas Seaveri sõnul külastab alustava eesistujamaa valitsusjuht tavapäraselt võimalikult paljusid Euroopa Liidu liikmesriike, et tutvustada eesistumise prioriteete, programmi ning arutada võimalusi koostöö tihendamiseks. Möödunud nädalasel visiidil külastas peaminister Ratas Slovakkiat, Ungarit, Tšehhit, Sloveeniat ja Rumeeniat.

«Peaministri ja tema meeskonna transpordi küsimuses lähtutakse aja võimalikult optimaalsest kasutamisest,» sõnas Seaver. «Rendilennuki kasutamine on alati erandjuhtum.»

«Rendilennuki kasutamine võimaldas näiteks eelmisel nädalal kahe ja poole päevaga läbi käia viis riiki ning täna külastada ühe päeva jooksul kahte riiki,» rääkis ta. «Liinilendude kasutamine taolistel puhkudel ei võimalda vajalikku paindlikkust, tooks kaasa täiendavaid kulusid majutusele ja toitlustusele ning venitaks visiite märkimisväärselt pikemaks.»

Seaveri sõnul selgub rendilennuki kasutamise lõplik hind homme, kuid ligikaudu on see 30 000 eurot. «Mõlemad visiidid on seotud Eesti eesistumisega ning see kulu tuleb eesistumise eelarvest,» lisas ta. Vahetult eesistumise eel teiste liikmesriikide juhtidega kohtumine on Seaveri sõnul hea tava, mida teevad enamik liikmesriike ning ka Eesti on sellega arvestanud.

Peaminister külastab riike, kelle juhtidega ei ole eesistumise eel olnud kohtumisi Eestis või Brüsselis. 

Ka Taavi Rõivas kasutas tähtsatele kohtumistele jõudmiseks liinilennu asemel rendilennukit. Valitsuse meedianõuniku Ave Tampere sõnul kasutas Rõivas visiitidele minemiseks enamast siiski liinilende ja eelistas tellimuslende vaid siis, kui liinilendudega ei olnud võimalik sihtkohta õigeks ajaks kohale jõuda või oleks liinilendude kasutamine reisi teinud ebamõistlikult pikaks. Kulud jäid toona 15 200 kuni 23 700 euro vahele.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles