Suri legendaarne Kuuse-taat

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suri legendaarne ilmaennustaja Elmar Kuus ehk Kuuse-taat.

Aastakümneid ilma ennustanud Elmar Kuus sündis 1932. aastal. 

Põlva elanik Elmar Kuus on kõige tuntum just oma ilmaennustuste poolest. Valgamaalane kirjutas hiljaaegu, et vastupidiselt paljudele teistele ennustajatele keeldub ta uskumast müstilistesse märkidesse – ilma ennustab teadmiste ja intuitsiooni abil. Tänavuseks aastaks ennustas ta suhteliselt kuiva ja sooja suve ja sügist.

«Ilma olen jälginud 75 aastat,» vastas ta Valgamaalasele, kui kaua ta ilmaennustamisega juba tegelenud on. Aga kuidas see kõik alguse sai?

«Alguse sai see sellest, et lugema õppisin 2 aasta ja 2 kuu vanuselt ja enne kooli oli vähemalt 50 raamatut läbi loetud. Muu hulgas juhtus kätte vanema venna geograafiaõpik, milles leiduvad sõnad on siiani meeles: «Päeva jooksul soojeneb maa kiiremini kui vesi. Vesi on jahedam ja selle suunast puhub tuul maa poole. Öösel maa jahtub, aga vesi püsib soojana ja seega puhub tuul maa poolt mere poole»,» rääkis ta.

Kuus meenutas, et 3. klassis oli koolis väga hea kodulooõpik, milles õpetati, kuidas ilma ennustada. «Peale selle juhtusin lugema enne sõda ilmunud Eesti Entsüklopeediat, kus mõisted «ilm» ja «ilmaennustamine» olid paremini ära seletatud kui praegustes. Ühesõnaga see teema oli mul varakult selge. Seda kõike läks muidugi vaja ka. Näiteks kui 7aastasena karjas käisin, pidi ju teadma, milline ilm tuleb. Selle järgi sai kaasa võtta kas raamatu või vihmamantli. Hiljem töötasin aastaid fotograafina ning kohtumisi pidi mitu päeva ette kokku leppima ja teadma, millal on paras ilm,» jutustas Kuuse-taat.

Esimese ennustuse kirjutas ta 1993. aastal ajalehes Koit ja see osutus päris õigeks. «Sellest sain hoogu ja hakkasin regulaarselt nii Koidusse kui Võrumaa Teatajasse ennustusi kirjutama. Lõpuks tulid Õhtuleht, Sõnumileht, TV3, ETV ja nüüdseks on neid nii ajalehes kui televiisoris ilmunud sadu.»

Ta lisas intervjuus Valgamaalasele, et ennustab peamiselt õhuvoolude järgi. «Esiteks vaatan, milline on tänane ilm. Siis vaatan, kuidas õhuvoolud tulevikus muutuda võiksid. Teine suur asi on intuitsioon. Näiteks kui tahan järgmise aasta ilma ette näha, panengi enda jaoks kirja mõttetera, et «tahaks teada, milline ilm järgmine aasta on». Paari nädala pärast on asi selge ja kirjutan üles. Vahel näen ka unes mõne asja ära. Ma ei tea miks see nii on, aga kui näen, et püüan kala või saan suure kala kätte, siis umbes nädal pärast tuleb sadu,» kergitas Kuuse-taat saladuseloori.

Loe intervjuud pikemalt siit: Ilmaennustaja Kuuse-taat hoiab müstikast eemale

Kuuse-taat. Foto:
Kuuse-taat. Foto: Foto: Taavi Niittee/Valgamaalane

Kuus müüs pikka aega ka Põlva kaubanduskeskuses lotopileteid. Aasta tagasi avas ta Põlva keskraamatukogus ka oma esimese fotonäituse «Oma Lõbu Pildid».

Meenuta Kuuse-taati ka aprillikuisest TV3 videost, kus ta tänavust kevad- ja suveilma ennustab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles