Kiviõli linnapea ja diplomaatide vestlusest on olemas salvestis (13)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestist välja saadetav Venemaa peakonsul Narvas Dmitri Kazjonnov.
Eestist välja saadetav Venemaa peakonsul Narvas Dmitri Kazjonnov. Foto: Sergei Stepanov

Postimehe andmetel on julgeolekuasutustel Kiviõli linnapea ja Vene diplomaatide vestlusest olemas salvestis, kuigi keegi ametnikest seda ametlikult ei kinnita.

Vene peakonsul Narvas Dmitri Kazjonnov ja Narva konsulaadi konsul Andrei Surgajev kohtusid 18. mail Kiviõli linnavalitsuses linnapea Nikolai Vojeikiniga ja taotlesid talt allatulistatud nõukogude lendurite mälestuskivile asukoha leidmist linna haldusterritooriumil.

Diplomaatide veidi üle tunni kestnud vestlus Kiviõli linnapeaga läks kohati emotsionaalseks ning väidetavalt on just see vestlus põhjus, miks tunnistas Eesti riik Kazjonnovi ja Surgajevi persona non grataks ja andis korralduse riigist lahkuda.

Kaitsepolitsei pressiesindaja ütles Postimehele, et kapo seda teemat ei kommenteeri. Ka välisministeerium ei ütle selle teeme kohta midagi.

Kiviõli linnapea Nikolai Vojeikin ütles eile intervjuus Postimehele, et vestlus Venemaa diplomaatidega kestis 72 minutit. Hiljem ta täpsustas, et fraas «72 minutit» oli kujund ja sellise väljendusviisiga ta tahtis lihtsalt öelda, et vestluse kestus oli veidi rohkem kui tund.

Reedel sai teatavaks, et Eesti saadab riigist välja kaks Venemaa Narva konsulaadi diplomaati, kommenteerimata väljasaatmise põhjuseid. Eesti võimud andsid noodi riigist lahkumiseks Venemaa peakonsulile Narvas Dmitri Kazjonnovile ja konsulile Andrei Surgajevile.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles