Reformierakond ei hakka maksumuudatuste teist lugemist venitama

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Remo Holsmer ja Sven Sester mais riigikogu ööistungil.
Remo Holsmer ja Sven Sester mais riigikogu ööistungil. Foto: Liis Treimann

Kuigi opositsiooniline Reformierakond on valitsuse algatatud ja juunis teisele lugemisele jõudvaid maksumuudatusi teravalt kritiseerinud, ei kavatse partei hakata nende menetlemist takistama.

Parlamendi rahanduskomisjoni aseesimees, Reformierakonda kuuluv Remo Holsmer ütles Postimehele, et Reformierakond ei näe vajadust uute maksude järele ega ole nõus ka eelarvepoliitika lõdvendamisega. Seetõttu esitatakse tema sõnul eelnõudele muudatusettepanekuid küll, kuid üksnes eesmärgiga maksud tühistada. Kümneid või sadu muudatusettepanekuid, mis võimaldaksid eelnõude teist lugemist venitada, tema sõnul ei esitata.

«Sisuliselt oleme kõigi nende uute maksude ja eelarvepoliitika lõdvendamise vastu, aga parlamendi töö halvamine ei ole meie eesmärk,» ütles Holsmer, kelle sõnul saab opositsiooni pahameele ja kriitika märklauaks rahandusminister Sven Sester, kellele plaanitakse lähiajal esitada umbusaldusavaldus.

Praegu viimistletakse tema sõnul umbusaldusavalduse eelnõu teksti, misjärel kogutakse sellele Reformierakonna, Vabaerakonna ja Konservatiivse Rahvaerakonna saadikute allkirjad. Millal täpselt umbusaldusavaldus riigikogu menetlusse jõuab, ei soovinud Holsmer praegu veel öelda.

Mai keskel korraldas opositsioon vastuseisu tõttu maksueelnõudele maratonistungi, mis algas kell 14 ja lõppes alles järgmise päeva hommikul pärast kella kuut. Rahandusminister Sven Sester pidi siis tundide viisi kaitsma muudatusi, millest näiteks üks kehtestab ettevõtluskonto, teine magustatud joogi maksu, kolmas pakendite täiendava aktsiisi ning neljas näeb ette osalusoptsioonide ja ettevõtluses kasutatavate autode maksustamist, ettevõtete kontsernisisestele laenudele panditulumaksu kehtestamist ja pankade tulumaksu avansilisi makseid. Esimese lugemise läbis teiste seas ka muudatus, mille kohaselt hakatakse riigieelarve tasakaalureeglit jälgima mitme aasta keskmisena.

Reformierakonna esimees Hanno Pevkur ütles toonase maratonistungi eel, et riigikogu pole pidanud ammu arutama nii kehva ettevalmistusega eelnõusid, millel on ettevõtluskeskkonnale sedavõrd suur mõju. Muudatusettepanekute esitamise tähtajaks pidi selguma, kas teisel lugemisel hakatakse kasutama venitamistaktikat.

Opositsioonil on võimalik eelnõude teist lugemist venitada, esitades hulgaliselt muudatusettepanekuid, lastes neid täiskogul hääletada ja võttes enne hääletamist kuni 10-minutilisi vaheaegu. Samuti saavad kõik saadikud esineda kuni kaheksaminutilise sõnavõtuga, samas kui esimesel lugemisel on läbirääkimistel osalemise võimalus ainult iga fraktsiooni ühel esindajal.

Maksueelnõudele saab muudatusettepanekuid esitada kolmapäeva õhtuni. Muudatusi on oodata ka koalitsioonilt, mille esindajad kogunevad Isamaa ja Res Publica Liidu uue esimehe Helir-Valdor Seedri algatusel maksupaketi muutmist arutama taas homme. Seeder on taotlenud muudatusi nii panditulumaksu, pakendiaktsiisi kui magusamaksu eelnõus ning soovinud ka abikaasade ühisdeklaratsiooni esitamise võimaluse taastamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles