Padar: seda eelarvet rohkem kärpida ei saanud

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusministri kinnitusel riigi kulutusi rohkem kärpida ei saa.
Rahandusministri kinnitusel riigi kulutusi rohkem kärpida ei saa. Foto: Corbis / Scanpix

Opositsioonisaadikute küsimustetule all olnud rahandusminister Ivari Padar tunnistas, et järgmise aasta eelarvet rohkem kärpida pole ei füüsiliselt ega poliitiliselt võimalik.


«Ma näen selles eelarves väga vähe, praktiliselt ei näegi võimalusi, kust lisakärpeid teha. Ühe aastaga ühte eelarvet totaalselt ära kärpida lihtsalt ei saa. See mõjuks riigile ruineerivalt,» ütles rahandusminister Ivari Padar täna riigikogus tutvustades järgmise aasta eelarvet. Tema sõnul ei olnud valdkonda, mis oleks kärpimisest pääsenud.

Rahandusminister möönis, et tänavu pole olnud tegemist traditsioonilise eelarve tegemise aastaga.

«On eelarve tegemise aasta õige raskes finantssurutises ja selge, et riik kasutab siin ära kõik võimalused ja kõik ressursid, mis tal kasutada on, ja selle tulemina on ka jõutud selleni, et tänasel juhul siiski menetleme siin täna tasakaalustatud, valitsussektori tasakaalus olevat riigieelarve projekti,» kinnitas ta.

Padari sõnul on praegune eelarveprojekt koostatud suvise majandusprognoosi põhjal ja seetõttu on arvestatud ka 2,6-protsendilise majanduskasvuga.

«Tõsi on see, et 25. augustist saadik on maailmas toimunud väga palju. Terve septembrikuu ja oktoobrikuu on aktiivset tegevust täis,» nentis minister. Samas ei oska keegi praegu täpselt hinnata, mis hakkab järgmise aasta majanduses tegelikult toimuma.

«Täiesti võimalik, et tulebki arvestada kas null-majanduskasvuga või isegi miinus-majanduskasvuga, aga igal juhul on minu soovitus tänasel juhul olla selle eelarve menetlemisel stabiilne selle 2,6-protsendilise majanduskasvu juures,» selgitas minister.

Padari sõnul ei saa välistada, et kui see eelarve järgmisel aastal ei täitu, siis võetakse kasutusele reservid.

«Igal juhul on oluline, et väga tõsiselt suhtutaks 2010. aasta eelarve tegemisse, /.../sest ega selliseid eelarvemuudatusi ja majanduskeskkonna muudatuste eelarves kajastamist, seda päriselt lõpuni ja briljantselt valmis teha ühe eelarvega lihtsalt paraku ei jõuagi,» kinnitas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles