Korruptsioonikomisjon kehtestas riigikogu liikmetele lobitöö käitumisreeglid (2)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaerakonna esimees Artur Talvik.
Vabaerakonna esimees Artur Talvik. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Riigikogu korruptsioonivastane erikomisjon kehtestas parlamendiliikmetele käitumisjuhised huvigruppide esindajatega suhtlemiseks, komisjoni esimehe Artur Talviku sõnul sai heakskiidetud dokument algsest variandist tunduvalt lahjem.

Vabaerakonna esimees Artur Talvik ütles Postimehele, et lobitöö reeglid riigikogu liikmetele said vastu võetud teisel katsel.

«Esialgu me tahtsime liita lobitöö reeglid juba olemasoleva riigikogu liikme hea tavaga, kuid riigikogu vanematekogu ei nõustunud seda tegema. nüüd me läksime uuele ringile ja tegime soovitusliku tabeli. Soovitame riigikogu liikmetel seda tabelit vaadata ja sellest oma tegevuses juhinduda,» ütles Talvik.

Korruptsioonivastase komisjoni esimees tõdes, et väga vaimustatud ta lõpptulemusest ei ole ja kehtestatud reegleid võib nimetada kompromisside kompromisside kompromissiks.

«Reeglite väljatöötamise protsessi käigus me veendusime, et arusaamine on heast ja halvast lobitavast on erinevatel riigikogu liikmetel kardineelselt erinev. See kultuur ei ole sugugi ühtne,» lausus Talvik.

Ta lisas, et enne lobitöö reeglite vastuvõtmist saatis korruptsioonivastane komisjon dokumendi tutvumiseks kõigile fraktsioonidele, kuid sealt parandus- ja täiendusettepanekuid ei tulnud.

Vastuvõetud dokumendis on loetletud õige käitumise näited ja sulgudes vale käitumise näited.

Riigikogu liikme lobitöö reeglid

  1. Kohtudes huvirühmade esindajatega uuri välja, milliseid huve nad esindavad ja kes neid rahastab. Kui vaja, küsi täpsemat teavet. Lobitööd võivad teha paljude elukutsete esindajad, sealhulgas advokaadid ja konsultandid, kes tegelevad sellega kas era-, avalikes või kollektiivsetes huvides. (Jätad tähelepanu pööramata sellele, millised motiivid on neil, kes taotlevad kokkusaamist või kutsuvad sind üritustele.)
  2. Nõua, et huvirühmade esindajad teataksid kirjalikult ja ette kohtumise eesmärgi, osalejate nimed ja arutelu teema ning annaksid asjaga seonduvat taustateavet. (Võtad vastu kutsed kohtumistele või üritustele, mis võivad panna riigikogu delikaatsesse olukorda.)
  3. Enne vastava eelnõu või teema arutelu komisjoni istungil anna komisjoni liikmetele teada kui sinu poole on pöördunud huvirühma esindaja ja palu selle teate kandmist komisjoni istungi protokolli. Nendest kohtumistest huvirühmade esindajatega, mis ei ole seotud Sinu komisjoni tööga, anna teada fraktsiooni esimehele. (Suhtled konkreetse huvirühma esindajaga, kaalumata teistele rühmadele samasuguse võimaluse andmist.)
  4. Hinda kõiki konfliktiohte sinu erahuvide ja avaliku huvi vahel, ja seda, millisena sinu suhtlemist võidakse tajuda. (Jagad teavet, mille jagamiseks sul ei ole õigust või väärkasutad konfidentsiaalset teavet.)
  5. Ettevaatus pole kunagi liiast. Kui kahtled, pea vajaduse korral kellegagi nõu ja kui otsustad tegutseda, lisa dokumentidele selgitus. (Teed või ütled midagi, mida võib lugeda huvirühmade esindaja erikohtlemisena.)
  6. Tee huvirühmade esindajatele ettepanek väiteid või esitlusi pärast kohtumisi või telefonikõnelusi kirjalikult põhjendada. (Jätad huvirühma esindajale mulje, et mingi konkreetne soovitus, mõte või teave võib olla või on otsusetegemise protsessis määrava tähtsusega.)
  7. Pea kinni korraliku dokumenteerimise kombest, sealhulgas pane kirja kohtumise kuupäev/koht, osalejate nimed ja arutusel olnud küsimused. (Võtad vastu huvirühma esindaja külalislahkuse, võõrustamise, soodustuse ilma hoolika järelemõtlemiseta ja kaalumata, kas see on kooskõlas kehtivate reeglitega.)
  8. Teata vastuvõetamatust lobitegemise tavast korruptsioonivastasele erikomisjonile. (Võtad vastu kingitusi, mis jäävad väljas- poole üheselt mõistetavat tavapärast viisakusavaldust ning ei arvesta kehtivate reeglitega.)
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles