Veekeskustes vastutab laste turvalisuse eest lapsevanem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bassein.
Bassein. Foto: www.flickr.com

Eestis ei ole suuri õnnetusi seoses laste järelvalveta jätmisega veekeskustes juhtunud. Siiski tuletavad veekeskused lapsevanematele meelde, et hooletusel võivad olla kurvad tagajärjed.

Möödunud aasta jaanuaris lapse basseini ääres üksinda jätnud eestlannale määrati tingimisi vangistus, sest hooletus oleks võinud lõppeda lapse surmaga, kirjutas Iltalehti täna.

Taolisi juhtumeid on tulnud ette ka Eestis. Nelja aasta eest leidis Pärnu veekeskuses aset juhtum, kus lapsevanemad olid veekeskuse teises otsas, samal ajal, kui nende laps otsustas 5 meetri sügavusse hüppebasseini hüppeid teha. «Küll ei olnud lapse ujumisoskus piisavalt heal tasemel ja uppumisoht oli suur. Õnneks nägi antud situatsiooni pealt meie valve-instruktor, kes lapse veest välja tõmbas ja midagi hullu lõpuks ei juhtunud. Lapsevanemad otsiti ülesse ja anti laps nende hoole alla,» ütles veekeskuse juhataja Ramil Lipp.

«Meie asutusel on tagatud valve-instruktori kohalolu veepargis. Valve-instruktori peamine ülesanne on tagada üldist korda ja läbi selle tegevuse ennetada õnnetusjuhtumeid ning vajadusel osutada esmaabi teenust,» rääkis Lipp ja lisas, et laste eest vastutavad siiski lapsevanemad ning kahtepidi mõistmisi selles küsimuses olla ei saa.

Mis saab juhul, kui lapsevanem ei jälgi oma last? «Kui valveinstruktor avastab veepargis üksinda ringi liikuva lapse, ei lasta lapsel üksi edasi liikuda, vaid otsitakse koos lapsega tema vanemad ülesse ja antakse laps vanemate hoole alla üle ja tuletatakse lastevanematele meelde nende vastutust,» selgitas veekeskuse juhataja.

Pärnu veekeskusesse võib laps üksinda minna alates 11. eluaastast ning vanuseline piir on seatud selle järgi, et selleks ajaks on lastel koolis läbitud ujumisõpe. «Kui lapsevanem oma lapsele annab vastava raha, ehk usaldab oma lapse veekeskusesse, siis on tema ujumisoskus ka vastaval tasemel,» ütles Lipp.

Tartus Aura veekeskuses ei ole seoses laste üksi jätmisega ohtlikke juhtumeid ette tulnud. Veekeskuses töötavad instruktorid jälgivad pidevalt külastajate turvalisust. «Kui siiski juhtub, et laps on jäetud järelvalveta, siis paluvad instruktorid lapsel basseinist väljuda ning asutakse koos lapsega tema saatjat otsima või ootama ning saatjale tehakse märkus,» rääkis veekeskuse teenindusjuht Luule Arras.

Aura veekeskuses lähtutakse korrast, kus alla 10-aastased lapsed pääsevad keskusesse vähemalt 16-aastase saatjaga, kes vastutab laste käitumise ja turvalisuse eest ning alla 10-aastane laps ja temaga kaasasolev saatja on kohustatud ostma sama tsooni pileti. Samasse tsooni mineku kohustus tagab selle, et vastutav saatja saab kõikjal viibida koos lapsega. «Lisaks majakorrale on ujulas täiendav infosilt, millel on kirjas, et lapsi ei tohi jätta järelvalveta,» märkis Arras.

MyFitness Rocca al Mare juhataja Ruth Leetma sõnul tuleb ka neil ette lapsevanemaid, kes hoolimata klubis kehtestatud korrast või ka personali märkustest seavad ennast lapse heaolust kõrgemale ja püüavad salaja lapsi nii ujulasse kui ka klubi ruumidesse omapead jätta, et saaks ise trenni ära teha.

«Omapead jäetud lapsi võib olla just eriti ujulas aga keeruline märgata. Kui ujulas on samaaegselt mitu lastega perekonda siis ei pruugi aru saada kui nende seltsis on basseinis ka järelvalveta jäetud laps. Selliseid juhtumeid avastades hoiab meie enda personal võimalusel lapsel silma peal kuni lapsevanema naasmiseni,» selgitas  Leetmaa. «Kindlasti teeme selliste juhtumite puhul lapsevanematele märkuse,» lisas ta.

Kalev Spa Hotel & Water Park turundusspetsialist Kärt Tederi sõnul jälgivad nende Veekeskuses toimuvat vetelpäästjad ning vajadusel on neil õigus külastajaid korrale kutsuda. «Juhiste mittetäitmisel ja kodukorra rikkumisel võidakse pileti kehtivus ajutiselt või lõplikult hüvituseta peatada. Oleme siiski seisukohal, et vanemad või saatjad on need, kes vastutavad laste turvalisuse eest ning seetõttu ei ole mõistlik loota, et veekeskuse töötajad või vetelpäästjad selles osas ülesanded üle võtavad,» rääkis Teder.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles