Kasahhid valivad presidenti

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nursultan Nazarbajev käis valimas koos abikaasa Saraga.
Nursultan Nazarbajev käis valimas koos abikaasa Saraga. Foto: SCANPIX

Täna toimuvad Kasahstanis erakorralised presidendivalimised, mis tõenäoliselt muudatust riigi senisesse üheparteilisse ja autoritaarsesse poliitikasse ei too.

Enam kui üheksal miljonil hääleõiguslikul kodanikud on võimalus valida nelja kandidaadi poolt, kelle seas on ka Kasahstani president Nursultan Nazarbajev, kes on varem mõista andnud, et on valmis riigipea ametis jätkama nii kaua, kui tema tervis seda võimaldab, teatas RIA Novosti.

«Me oleme avatud ja demokraatlik ühiskond,» kinnitas koos abikaasaga täna pealinnas Astanas valimas käinud 70-aastane Nazarbajev uudistevõrgu AFP vahendusel. «Kõigil presidendikandidaatidel olid võrdsed võimalused külastada kõiki meie riigi piirkondi ja võrdne ligipääs meediale,» kinnitas «rahva juht», kelle soovil ja heakskiidul valimised toimuvad.

Otsuse korraldada erakorralised valimused tegi energiavaraderikka riigi liider pärast seda, kui riigi põhiseaduskohus otsustas aasta alguses, et varem parlamendi heakskiidu pälvinud põhiseadusparandus, mis võimaldanuks referendumi tulemusel pikendada Nazarbajevi ametivolitusi üheksa aasta võrra 2020. aastani, pole seadusega kooskõlas.

Nazarbajev saanuks põhiseaduskohtu otsusele panna veto, kuid ta loobus sellest ning otsustas referendumit mitte korraldada. Nazarbajevi ametiaeg lõpeb 2012. aastal, kuid nelja aasta eest otsustas parlament, et tal on õigus kandideerida riigipeaks seni, kuni ta soovib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles